Уникални шевици и дантели: Кодове на българската непреходност

* Впечатляващата изложба „Вардарки“ на Руми Белева

В столичната „Галерия 2.0“ бе открита впечатляващата изложба „Вардарки“ (Духовни пазителки) на Руми Белева. Оправдано вниманието на посетители и ценители беше привлечено от красивите и стойностни миниатюри, изработени от авторката. Те са направени с много любов, майсторство и респект към народното наследство. В основата на тези нежни и заедно с това категорични послания са находки от старите ракли: ръчно плетени дантели, с памучни и копринени конци; български шевици, избродирани върху ленена и обикновена панама; декорации с мъниста, седефени, сребърни и други аксесоари и ръчно рисувани елементи. Желанието на г-жа Белева е чрез своята експозиция да вплете традицията и суеверията на миналото  в модерните вярвания и стремежи на българската жена.

Уникални шевици и дантели

Уникални шевици и дантели

Известният естет и културолог проф. Любомир Стойков даде своята висока оценка на експозицията: „Събития, като изложбата „Вардарки“, зареждат обществото ни с така необходимата художествена и емоционална енергия. От една страна, те са ярък знак за мащабите на индивидуалния талант на твореца, а от друга страна – начин да се преосмисли неизчерпаемото ни народно изкуство. Редом с всичко друго, изложбата предлага нови възможности за вдъхновение от фолклора и наситеното ни със символи и метафори богато минало. Защото прекрасните интерпретации, които Руми Белева е направила на шевиците, дантелите и декорациите са особено важни кодове на българската непреходност“.

Според самата авторка, отделни карета и дантели са от чеиз т.е. приготвяни за сватбени дарове и е много важно да се подчертае, че в тях са вложени момински трепети, майчина любов, благословия. Други пък са задоволявали естетическите потребности на притежателите си. Художничката се чувства отговорна да запази духа на корените им, най-съкровеното от тяхната памет. Шевиците и дантелите са изработени от умели женски ръце и затова "Вардарки" са стилизирани женски фигури. Направени са с много любов и респект към жената като пазителка на духовността, светлината и сакралните знания, закодирани в апотропеите – символите на българската шевица, в дрехите на българите - обяснява Руми Белева.

Уникални шевици и дантели

Уникални шевици и дантели

Усещането за магия, за древни вярвания и ритуали идва от самата житейска философия на авторката, която отдава почит на жената, като пазителка на духовността, светлината и сакралните знания. "Представям ви моите духовни пазителки – "Вардарки"!", възкликна спонтанно художничката, преди откриването на изложбата. "Нарекох ги така, заради смисъла закодиран в думата и емоционалната връзка, която имам с това име." 

Алюзията идва от Вардарова, моминското име на майката на Руми, а значението е дълбоко залегнало в югозападните български диалекти, носещо смисъла на: вардя, пазя. "Вардарките" съхраняват и бранят вложенитe изначално в тях любов и знание, като я пренасят във времето. Те са онези проповеднички на вярването, че само с красотата, светлината и любовта ще се хармонизираме с природата. 

Уникални шевици и дантели

Уникални шевици и дантели

Според авторката, в еклектичното време, в което живеем, се дава възможност за ново Възраждане, в най-широкия смисъл на тази дума. Този процес се наблюдава във всички слоеве на обществото - правят се сватби с народни носии, младите хора се връщат към природата и земята, възраждат се древни ритуали…И това е за добро! 

Премиерата на "Вардарки" бе в първия ден на пролетта - 22-ри март. На откриването на изложбата в „Галерия 2.0“ присъстваха много гости, приятели, журналисти, сред които и очарователната дъщеря на авторката - актрисата и радиоводеща Рая Белева, проф. Любомир Стойков и др.

Уникални шевици и дантели

Снимки:
1.– 6. Произведения на Руми Белева от нейната изложба „Вардарки“.
7. Руми Белева заедно с дъщеря си Рая Белева и проф. Любомир Стойков.