Текстилът - между модата, повторната употреба и текстилните отпадъци?

На 3 ноември 2023 Българска модна асоциация, съвместно с denkstatt България организира онлайн уебинар по проекта CLOTH – Cluster Alliance for the Transition to Green and Digital Fashion. Уебинарът ще се проведе на английски език и ще засегне теми, свързани с устойчивата мода, минимизиране и оползотворяване на текстилните отпадъци.

РЕГИСТРАЦИЯ ЗА УЕБИНАРА

Програма:

11-11.40 Ефективни практики за оползотворяване на текстилни отпадъци

  • Въздействието на текстилната индустрия и отпадъци в Европа
  • Успешни практики за оползотворяване на текстил \примери от няколко страни\ в Европа
  • Екологични спестявания от прилагането на кръгова икономика в текстилния сектор – опит, практики и решения в България

Текстилът - между модата, повторната употреба и  текстилните отпадъци

Невена Давидова е оперативен директор на denkstatt – най-опитната консултантска компания в България по въпросите за ESG, декарбонизация, продуктова устойчивост, доклади и оценки за въздействие. Невена работи с компании от различни индустрии и бизнес организации по теми, свързани с управление на корпоративната устойчивост и интегриране на ESG в бизнес стратегията, ангажиране на заинтересовани страни, развитие на взаимоотношения местни общности, разработване на комуникационни стратегии и др. През последните 6 години консултира български и международни компании по проекти, свързани с устойчивото развитие. Има и 15-годишен опит в областта на бизнес развитието, стратегическия маркетинг и комуникациите.

Ралица Петрова е консултант в denkstatt - най-опитната консултантска компания в България по въпросите за ESG, декарбонизация, продуктова устойчивост, доклади и оценки за въздействие. 
Ралица има над 10 години опит в публичния и частния сектор. Професионалната й експертиза е свързана с докладване по устойчиво развитие, кръгова икономика, устойчиви практики в управлението на отпадъците и ангажиране на заинтересованите страни. Ралица е работила по прилагане на европейски политики в сектор „околна среда“ и мониторинг по изпълнението на стратегически документи на национално ниво.

11.40 – 12.00 Устойчива мода & Минимизиране на текстилните отпадъци
Визия, стратегия и цели на световно известния дизайнер Невена Николова

Текстилът - между модата, повторната употреба и  текстилните отпадъци

Невена Николова е красивата страна на текстила – тя облича световни звезди и обществени фигури, сред които Ел Макферсън, Никол Шерцингер, Елизабет Хърли, съпругата на президента Десислава Радева и др. Модата е много повече от актуалните цветове и сезонни колекции. Днес е модерно да си устойчив и да мислиш за въздействията си, когато създаваш продукт или услуга. Невена е посланик на добрите практики по оползотворяването и рециклирането на текстил,  които са силно застъпени и добре развити в България чрез дейността на Българска Асоциация Кръгов Текстил.

12.00 – 12.30 Дискусия

Текстилът - между модата, повторната употреба и  текстилните отпадъци

Проектът CLOTH – CLuster Alliance for the Transition to Green and Digital Fashion – има за цел да стимулира междурегионалните сътрудничество чрез създаване на клъстер алианс в рамките на модния сектор, който насърчава необходимите условия да създаде благоприятна екосистема от съответните заинтересовани страни, от междусекторна гледна точка, която да доведе до по-екологичен, по-интелигентен и по-конкурентоспособен и иновативен европейски моден сектор, създаващ нови съюзи, бизнес и инвестиционни възможности за европейските МСП.

Проектът CLOTH ще допринесе за насърчаване на конкурентоспособността и устойчивостта на модния сектор, който се занимава с екологичните и социалните въздействия в съответствие с Европейския зелен договор и планът за кръгова икономика. За постигане на тези цели проектът CLOTH е интегриран чрез междусекторно партньорство от 5 партньора от 5 Европейски държави (Испания, България, Румъния, Дания и Франция), които работят по различни стойностни вериги: мода и текстил, кръгова икономика, креативна индустрия и цифрови технологии.