Китайските платформи за бърза мода и стоки - заплаха за здравето и бизнеса

Онлайн платформите Temu и Shein бележат огромен ръст в продажбите си, но продуктите им са със съмнително качество и без проследимост
Около 15 млн. пакета от трети страни са внесени у нас през 2023 г., без никакъв санитарен контрол
Редица държави планират въвеждането на регулаторни механизми и промяна на наредбите, заради агресивната политика на китайските сайтове

Българската Асоциация Кръгов Текстил (БАКТ) от години работи за налагането на устойчиви практики в текстилната индустрия и развитието на бизнес модела на кръговата икономика. В резултат на техните целенасочени действия само за три години бяха спестени 1,7 млн. тона въглеродни емисии за производството на нов текстил и облекли, предотвратено беше изхвърлянето на 35 000 тона естествени тъкани и свързаните с това емисии на гниене и още много други ползи за околната среда и обществото.

Китайските платформи за бърза мода и стоки - заплаха за здравето и бизнеса

" През последните месеци забелязваме опасни тенденции в търговията с текстилни артикули, които засилват негативния отпечатък на глобалните пазари и България. Повишаването на търговията през платформи като Shein и Temu води до опасности за здравето, повишени екологични вреди и пречки за устойчиви бизнес модели, които Европейската комисия насърчава. Тези китайски онлайн платформи субсидират поръчки под себестойност и залагат на агресивна реклама. По този начин отнемат пазара от местните търговци, включително тези на втора употреба. Макар потребителите краткосрочно да печелят от ниски цени, това елиминира конкуренцията, грижеща се за добрите търговски условия. Европейската комисия определя Shein и Temu като „много големи платформи“, което налага по-строг контрол над дейността им и възпрепятства развитието на кръгови бизнес модели.", алармира БАКТ.

Ефект върху обществото
Китайските сайтове за онлайн пазаруване се възползват от необлагаемия с мито минимум от 150 евро за стоки от трети страни. По този начин заливат пазара ни с огромно количество продукти, главно от текстил. Те обаче не минават санитарен контрол, което създава реални предпоставки за здравето.

Разследвания разкриха високи нива на опасни химикали като олово, перфлуороалкил (PFA) и фталати в продуктите на Shein, надвишаващи нормативните ограничения на ЕС. Например, тестовете в Южна Корея откриха, че детски артикули съдържат фталати 428 пъти над разрешените норми. Наличието на токсични химикали в материалите е свързано с рискове за здравето, както на потребителите, така и на работниците в производствените вериги. 

Друг негативен аспект е свързан с изработването и условията на труд, при които се произвеждат продаваните китайски стоки. Обвинения от 2022 г. сочат, че Shein доставя памук от Синдзян, нарушавайки Закона за предотвратяване на принудителен труд. Съществуват и други доклади за експлоататорски трудови практики и лоши условия на труд.

Безспорно е негативното влияние върху околната среда. Както знаем модната индустрия допринася за 10% от глобалните въглеродни емисии. Стоките, продавани през китайските платформи са предимно от пластмаси и нерециклируеми материали. Бързият производствен цикъл и ниската степен на повторна употреба допринасят значително за увеличаване на текстилните отпадъци.

Ефект върху бизнеса и икономиката
88 товарни самолета Boeing 777 са необходими за обслужването на товарите, които изпращат китайските сайтове за електронна търговия ежедневно. Внушителното число показва ръстът на двете компании, които в момента са лидери в сегмента – Temu и Shein.  В Европа пристигат месечно по 50 милиона пакета с евтини китайски дрехи от техните компании. Според експертът Кристоф Трип Shein вече контролира 20% от пазара на така наречената бърза мода. Двете компании надхвърлят приходи от над 90 млрд. долара за тази година. Набирането на твърде голяма пазарна власт от китайски онлайн компании се разглежда като риск за нас. Според Европейската комисия до 65% от пратките към ЕС са с документално занижена стойност, за да не бъдат обмитявани и комисията има право да се намеси в случаи, когато чуждестранни субсидии водят до разстройване на вътрешния пазар на Европейския съюз. Общо 1 млрд. пратки влизат в ЕС през 2022 г., вероятно 2 млрд. през 2023 г. На база данните на ECDB през 2022 г. брутната стойност на стоките, продадени през temu.com, е 290 млн. долара. След това активността на пазара се увеличава над 4500 пъти през годината, за да достигне 13.8 млрд. долара през 2023 г. Поради инфлацията е Европа прогнозите са, че продажбите на китайски платформи ще нарастват.

Китайските онлайн платформи често нарушават интелектуална собственост – водещи марки от цял свят съобщават, че много от стиловете и дизайните на Shein и Temu са копирани от други брандове. Избраният подход на работа е чрез бърза доставка. Това води до търсене на товари по въздушен транспорт, което увеличава разходите за превоз по въздух и причинява недостиг на капацитет.

Чрез агресивния си маркетинг подход и нелоялни практики, тези нови играчи от трети страни отправят сериозно предизвикателство към бизнеса в рамките на ЕС, който трудно може да се конкурира с тях. Търговските им практики повдигат въпроси относно тяхното съответствие със законодателството на съюза, особено в областта на защитата на потребителите, безопасността на продуктите, защитата на данните и данъчното законодателство.

Законодателни мерки и инициативи
Поради всичко изложено до тук, редица държави в ЕС и целия свят обмислят и вече прилагат мерки за ограничаване негативните въздействия от китайските платформи за онлайн търговия. Франция одобри законопроект, налагащ санкции върху свръхбързи модни продукти, за да смекчи въздействието им върху околната среда. Южна Африка планира да наложи 45% вносно мито плюс ДДС върху колетите с дрехи на Shein и Temu от юли 2024 г. В САЩ и ЕС платформите се възползват от освобождаване от данък върху вноса, което им позволява да подбиват местните конкуренти. Германия настоява да се прекратят тези облекчения, за да се изравнят условията на пазара.

Ситуацията в България
Като отговорна браншова организация, БАКТ призовава българските институции да предприемат мерки за предотвратяване на негативните въздействия върху бизнеса и гражданите. Техни членове отчитат спад в продажбите в своите обекти в България от 15% за последните 6 месеца, породен в голяма степен от конкуренцията на китайските онлайн търговци и техните практики. Компании от сектора с дългогодишен опит са принудени да закрият 10% от своите обекти за търговия с дрехи втора употреба отново за същия период.

Ето защо БАКТ изпрати писмо с конкретни искания и настояване за конкретни действия до българските институции (Министерство на околната среда и водите, Министерство на икономиката, Министерство на здравеопазването, Министерство на финансите).

"Надяваме се да обединим усилия по въпроса с цел подобряване на средата за развитие на кръгови и устойчиви бизнес модели в текстилната индустрия и да се предотврати негативното влияние от заобикалянето на законови изисквания на търговия от трети страни върху българският и европейският търговец, както и предприемане на мерки, които да ограничат неблагоприятните въздействия и посочените по-горе проблеми за гражданите и бизнеса в България. Предлагаме организиране на дискусия в широк формат, в която да се включат представители на различни държавни институции и заинтересовани страни, като Министерство на икономиката, Министерство на здравеопазването, Министерство на финансите, представители на различни браншови и синдикални организации и др. Смятаме, че България не трябва да изостава с взимането на мерки и по примера на останалите страни в ЕС трябва да се поиска държавна регулация и китайските стоки да се облагат с мита, както вече правят в някои държави. Разчитаме и на активното гражданско общество, което трябва да вземе отговорна позиция – дали иска евтини дрехи и продукти, но със съмнително качество и произход, вредни за околната среда и бизнеса. Припомняме, че през годините сме вложили огромни усилия за ограничаване на бързата мода, намаляване на негативните й влияния и налагането на устойчивите текстилни практики, които трябва да бъдат подкрепени и продължени, а инвазията на китайските онлайн платформи компрометира усилията ни.", споделя БАКТ.

Източници:

EU Customs Reform - European Commission (europa.eu)

S04261_Konsumwende_StudieEN_Mehr Schein_v9.pdf (greenpeace.de)

Shein Cotton Clothes Tied To Xinjiang, a Region Accused of Forced Labor in China - Bloomberg

Световни медии, сред които Forbes, Euronews, WSJ, NYT, Politico и др.