Производството на облекла, новите бизнес модели, кръговата икономика и дигиталната мода представиха в Русе пред фирми от Дания, Испания и Молдова

Събитие за обмен ClusterXchange по проекта CLOTH се проведе от 19 до 21 април 2023 г. в Русе и Букурещ. МСП и клъстери от Дания, Испания и Молдова взеха участие в този краткосрочен обмен в рамките на подкрепяния от ЕС проект CLOTH. Организатор беше Българска модна асоциация с Председател Силвия Кабаиванова.

CLOTH Project, европейският алианс, който обединява лица, компании и клъстери, работещи върху трансформацията на модния сектор към устойчивост и цифрови технологии, обявява резултатите от своето събитие ClusterXchange, което се проведе в Букурещ, Румъния на 19 април и в Русе, България на 20 и 21 април 2023 г.

ClusterXchange стартира в Букурещ, където участниците посетиха Gentlemen’s tailoring – магазин за официални облекла по поръчка за специални поводи и фабриката за облекло Merer.

Gentlemen’s Tailoring притежава първия частен шоурум в Румъния, посветен на мъжете. Изработват мъжки костюми (тържествени или бизнес), палта и ризи по размери на клиента от египетски памук, вълна, кашмир, мохер, коприна, кадифе и си сътрудничат с известни производители на платове от Италия и Великобритания. В допълнение към костюма те предоставят различни аксесоари като копчета за ръкавели, игли за вратовръзки, игли за ревери и ризи, вратовръзки, шалове, ленти за ръце и папийонки от коприна, кадифе, обувки.

Gentlemen’s Tailoring

Във фабриката за облекло Merer участниците видяха производство на мъжки ризи – класически и традиционни ризи с бродерия.

Merer

На следващия ден участниците в ClusterXchange посетиха няколко завода и цеха в Русе. Те започнаха в Bulammas Made-to-measure, където видяха производството на мъжки ризи, панталони и аксесоари и научиха за новите бизнес модели, направени „по мярка“ и „по поръчка“. При производителя на знамена Gabic те научиха предимствата на сублимацията пред другите методи за текстилен печат и защо сублимационният печат е устойчив. Те посетиха и фабриката за производство на дамски облекла Савана. В края на деня те посетиха Charlino – една от най-старите български модни марки, която продава своите продукти в много чужди страни. Те също така произвеждат сценични тоалети за опери и театри в Европа и Азия.

Bulammas Made-to-measure

Gabic

Savana

Charlino

През деня имаше няколко презентации в Русенската търговско-индустриална камара. Първо Милен Добрев, изпълнителен директор на Камарата, представи нейната работа и текущи проекти. Екатерина Йорданова от Enterprise Europe Network Ruse представи услугите, които EEN предлага на МСП.

Русенската търговско-индустриална камара

Русенската търговско-индустриална камара

Enterprise Europe Network Ruse

Силвия Кабаиванова, Председател на Българска модна асоциация представи платформата, разработена по проекта CLOTH, в която могат да се регострират европейски фирми, работещи в областта на устойчивата мода, кръговата икономика и дигитализацията. Платформата е на адрес fashion.clothproject.eu и регистрацията е безплатна.

Силвия Кабаиванова

Участниците научиха и за българската кръгова икономика от TexCycle. Компанията е основана като предприятие за сортиране и търговия на едро с текстил през 2000 г. в България и се разширява до група от компании за оползотворяване на текстил, специализирани в събирането, сортирането, разпространението и рециклирането на употребявани дрехи, обувки и друг текстил.

TexCycle

Анна Найденова се свърза онлайн и представи Българския ИКТ Клъстер и техните текущи проекти и подкрепа за цифровизацията на МСП.

ИКТ Клъстер

БМА покани на CXC в РТИК и други модни компании от Русе, сред които Maximmilian shoes и DIR Styles и се проведе B2B среща.

Третият ден започна с посещение на Future Education Space на Русенския университет, където компаниите тестваха приложения за виртуална реалност и 360 градусови модни ревюта, представени от доц. д-р. проф. Галина Иванова.

Русенския университетРусенския университет

Русенския университет

След това ст.н.с. Проф. Пламен Захариев направи презентация на 3D технологиите за модната индустрия, а участниците видяха 3D скенери и принтери.

3D технологиите за модната индустрия

Последва посещение на Феникс 94 – производител на дамски и мъжки чорапи. Там видяха целия процес на изработване на чорапите и им бяха показани и иновативни ски чорапи с отопление, които произвеждат за клиент.

Fenix 94

Следобед посетиха ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“, където дори присъстваха на мини ревю, организирано от учениците.

ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“

ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“

Обменът завърши с разходка по главната пешеходна улица и посещение на магазините на български модни марки – Danini, Rosi Fashion, Kensol, Lucy, Martini shoes и др.

Относно CLOTH
Проектът CLOTH – CLuster Alliance for the Transition to Green and Digital Fashion – е нова инициатива, целяща да създаде благоприятна екосистема от подходящи заинтересовани страни от междусекторна гледна точка, насърчавайки по-зелена, по-интелигентна и по-конкурентна и иновативна европейска модна индустрия.

Проектът CLOTH е интегрирано междусекторно партньорство с 5 партньора от 5 европейски държави (Испания, България, Румъния, Дания и Франция), работещи по различни вериги на стойността: мода и текстил, кръгова икономика, творческа индустрия и цифрови технологии.
По време на подкрепяния от ЕС проект CLOTH ще бъдат организирани минимум 100 краткосрочни обмена между целеви членове на клъстери, разположени в други страни.

Проектът CLOTH се финансира от Изпълнителна агенция за Европейския съвет по иновациите и за малките и средните предприятия (EISMEA), съгласно правомощията, делегирани от Европейската комисия, програма COSME, покана COS-CLUSTER-2020-3-03 / COS-CLUSTER-2020-3-03 -1 (Европейска програма за клъстерни постижения със схема ClusterXchange, свързваща екосистеми и градове).

За повече информация: https://clothproject.eu/