Денят на БЛАГОДАРНОСТТА


Знам, че традицията да се отбелязва Деня на благодарността не е наша, но вярвам, че е сред празниците, които си заслужава да заимстваме и да честваме и в България. Така или иначе у нас вече сме приели Свети Валентин и Хелоуин, които имат по-скоро комерсиален характер, защо да не заделим в календара си и ден, в който да отпразнуваме всички неща, за които сме благодарни? А те са неизброимо много - че сме живи и здрави, че любимите ни хора са добре и са край нас, че имаме дом, семейство и приятели, че можем да се насладим на чаша ароматно кафе, хубава музика и качествена книга, че можем да се разходим сред природата и да се любуваме на красотата и, че сме свободни да следваме мечтите си...


Имаме толкова причини да сме благодарни - и то всеки ден!


Денят на БЛАГОДАРНОСТТА


Нека видим как се е зародил празникът първоначално и какви традиции го съпровождат днес (по материали от start.bg и kids.nationalgeographic.com):


Началото:
През 1620 година кораб, пълен с повече от 1 000 английски преселници, преминава Атлантическия океан и акостира в Новия свят. Но тъй като пристигнали късно в Америка, пилигримите нямали възможност да си отгледат плодове и зеленчуци и първата зима там била много тежка за тях. Липсвала им прясна храна, разпространили се болести, голяма част от заселниците загинали.Денят на БЛАГОДАРНОСТТА

В началото на пролетта на помощ им се притекли ирокезите - местното индианско племе. Те научили новодошлите как да си отглеждат царевица и други растения, как да ловуват и да си хващат риба. В знак на благодарност, пилигримите решили да организират специален празник, за да благодарят на ирокезите и поканили вожда на индианците, заедно с най-приближените му, за да им благодарят и да им поднесат дарове. Така бил отбелязан първия Ден на благодарността в Америка през 1621 година.
След това празникът става популярен и в останалите части на страната, но заселниците си избирали различни дни, в които го отбелязвали. Чак през 1863 година американският президент Ейбрахам Линкълн официално фиксира дата за честване на Деня на благодарността във всички щати и от всички вярващи.


Днес:
Денят на благодарността се чества в САЩ всяка година в четвъртия четвъртък на месец ноември. Много семейства спазват традициите, датиращи още от първия Ден на благодарността, а други са си създали собствени традиции (както предлагам да направим и ние в България), които спазват ежегодно.


Пътуването

Едно от най-хубавите неща на Деня на благодарността е споделеното време със семейството (урааааа!). Много хора в САЩ живеят далеч от роднините си и пътуват дълго със самолет, влак или кола, за да се приберат при любимите си хора (изглежда е подходящо да го честваме в събота). Денят на благодарността е най-натоварения ден за пътуване през годината!


Денят на БЛАГОДАРНОСТТА


Пиршеството
Традиционната храна е голяма част от празника в САЩ. Много фамилии включват всички членове на семейството в подготовката на празничните ястия (споделени позитивни емоции, увлекателни разговори, смях - всичко това сплотява). Традиционните храни са пуйка, плънка, сладки картофи, царевичен хляб, картофено пюре и сос от червени боровинки. За десерт най-често се сервира пай - тиквен, орехов, ябълков или със сладки картофи.


Денят на БЛАГОДАРНОСТТА



Вегетарианско

Някои семейства избират да сервират вегетарианска вечеря за Деня на благодарността, вместо пълнена пуйка. Едни похапват "вегетарианска пуйка" направена от тофу, а други салати и различни ястия от зеленчуци и плодове.


Ядецът

Американските семейства включват и чупенето на ядеца от пуйката като част от празничния обяд/вечеря. Двама души хващат двете страни на ядеца, намислят си желания и дърпат - у когото остане по-голямото парченце от костта, неговото желание ще се сбъдне.


Денят на БЛАГОДАРНОСТТА


Помилването
Всяка година на Деня на благодарността президента на САЩ получава като подарък жива пуйка (плюс още една като "заместник" в случай че нещо се случи с "оригинала"). На церемония в Белия дом, президентът официално обявява "амнистия" за Националната пуйка на Деня на благодарността и заместниците и, изпращайки ги да изживеят остатъка от живота си във ферма.


Помощта за другите
Много щедри хора помагат на по-слабите в Деня на благодарността. Някои сервират храна като доброволци в приюти за бездомни, други даравят подслон или храна на нуждаещите се.


Телевизията
И телевизията играе роля в честването на празника. Много семействат гледат заедно парада в Ню Йорк Сити маршируващи оркестри, песни и изпълнения от мюзикъли на Бродуей и огромни балони, пълни с хелий.


Денят на БЛАГОДАРНОСТТА


Продължението
След приключването с обяда/вечерята, семействата обикновено правят и допълнителни неща - някои излизат на дълга разходка, след обилното похапване, други играят заедно настолни игри със зарчета или карти (аз съм за съчетание от двете - дълга разходка, последвана от забавни семейни игри).


* Мисля, че можем да заемем някои идеи и да си добавим местни :)
Имате ли предложения кога да се празнува Деня на благодарността в България и как да го отбелязваме?
Ще се радваме да ни споделите мнението си.
Благодаря!