Започна Националния събор на българското народно творчество - Копривщица 2015


Хиляди българи се стекоха на поляните край Копривщица за откриването на 11-ия Национален събор на българското народно творчество, предаде репортер на БГНЕС.

Нашенци от цялата страна и много чужденци пременени в традиционни български носии се разстелиха из местността "Войводенец", където от днес до неделя се провежда юбилейното издание на събора, който води началото си от 1965 година.


Започна Националният събор на българското народно творчество - Копривщица 2015


Патрон на тазгодишното издание на събора е генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която откри събитието на една от седемте сцени, предвидени за участниците, които се очаква да бъдат над 18 000. В рамките на трите дни на събора кметът на Копривщица пък очаква градът да бъде посетен от общо над 400 000 души.

"За мен е огромна чест и вълнение да бъда сред вас на този юбилеен събора на народното творчество и заедно с вас да празнуваме българския дух - това, което през хилядолетията е крепило българския народ", бяха първите думи на Бокова пред хилядите посетители и официални гости на най-голямата сцена на събора. Генералният директор на ЮНЕСКО подчерта, че няма по-висока и по-велика магия от тази на народното творчество.

"Няма по-голяма магия от тези великолепни гласове, от тези мелодии и от това, което са създали ръцете на българките през десетилетията", посочи Бокова, минути след като съборът бе открит с традиционни песни от различните фолклорни области на страната. "Народното творчество не просто трябва да бъде запазвано, то трябва да бъде предавано на поколенията, защото всеки народ трябва да знае откъде идва, за да знае накъде отива", добави тя.


Започна Националният събор на българското народно творчество - Копривщица 2015


"Успешни са тези народи, които познават своята история и които уважават своята култура и наследство. Тази дълбока 50-годишна традиция на събора в Копривщица, на която съм идвала като дете, е най-доброто доказателство за това, че българският дух е жив. Не просто е жив, а е борбен, знае откъде идва и накъде отива", подчерта Ирина Бокова.

Тя обяви още, че българското народното творчество е принос за европейската и световната култура. Бокова поздрави Бистришките баби, които са включени в списъка на нематериалното наследство на ЮНЕСКО, както и всички представители на различните региони в страната. "България има още много какво да покаже, да запази и да даде на света", добави Бокова и пожела на гостите да изпитат същото удоволствие, което и тя изпитва в прекрасната българска гора сред българското народно творчество.

Певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, гатанки и приказки, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи ще изпълняват български фолклор в рамките на трите дни на събора. Ще бъдат представени и традиционни български занаяти от цялата страна. На улицата на занаятите ще бъдат показани и прочутите Чипровски килими, вписани през 2014 г. в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.


Започна Националният събор на българското народно творчество - Копривщица 2015


Националният събор на българското народно творчество в Копривщица води началото си от 1965 година. Сред инициаторите за провеждането му могат да се посочат Райна Кацарова–Кукудова, Петко Стайнов, Анна Каменова, Атанас Душков, Петко Теофилов. Идеята, която е заложена, е свързана с показване многообразието на българското фолклорно наследство в неговия автентичен вид.