Финансовата криза удари текстилния бранш

По време на публична консултация по проблемите и бъдещето на българската текстилна индустрия вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин обяви пред производителите на текстилната промишленост у нас, че "80% от българския текстилен износ е насочен към ЕС и САЩ. В момента обаче се наблюдава свиване на пазарите там и неизбежно това се отразява и върху пазарното търсене на българските износители. Вашият бранш е един от първите, който чувства свиването на световните пазари заради кризата". Вицепремиерът също посочи, че правителството вече е взело решение за отпускане на допълнителни кредитни линии за малки и средни предприятия. Според него "Сегашната сдържаност на банките по отношение на кредитите е нормална", но предприятията ще имат възможност да се възползват от евросредствата, тъй като България възвръща доверието на ЕС при усвояването на средствата от евро фондовете и всички оперативни програми са открити.

По отношение на качеството на вноса у нас от Китай и конкуренцията, Ивайло Калфин посочи, че "Контролът върху вноса е ангажимент на държавата" и могат да бъдат предприети и законодателни инициативи от страна на правителството, както и да се търсят варианти за отваряне на нови пазари и запазване на настоящите. В изявлението си външният министър посочи, че през 2007 г. текстилният износ на България е бил 1,9 млрд. евро, а балансът е положителен - изнасяме повече, отколкото внасяме и това е добре за българската икономика. В текстилния отрасъл работят около 160 хиляди души в над 4 700 фирми в страната.

Ние бихме искали да припомним, че във Fashion.bg са регистрирани над 2300 фирми от модния бранш. В раздел оферти всеки свободно може да публикува обява за търсене или предлагане на работа, облекла, услуги и др. Вече се наблюдава тенденция за обявяване на свободен капацитет за производство на ишлеме от множество фирми. Ако търсите производители на ишлеме, разгледайте въведените оферти.