Swarovski - кристали за всеки вкус

Swarovski
- кристали за всеки вкус Сваровски е луксозна марка за кристали произвеждани от Swarovski AG. През 1892 г. Даниел Сваровски изобретява машина за автоматично рязане и я патентова. През 1895 г. той създава своя семейна фирма с помощта на Франц Вайс и Арманд Косман.

За да постигне отражение с цветовете на дъгата, при някои от своите кристали Сваровски използва специално метално химическо покритие. Кристалите Swarovski съдържат 32% олово, което подсилва отражението им. Aurora Borealis или "AB" е едно от най-използваните от него покрития, създаващо отражение с цветовете на дъгата. Други покрития, които се ползват са Volcano, Aurum, и Dorado. Облицовката се поставя върху 50% от кристалите. В някои случаи се прави двойно покритие. През 1999 г. Сваровски представя кристалните си татуировки, които могат да бъдат поставени директно върху тялото. Интересът към тези скъпоценни камъни, както и към останалите продукти на Сваровски нараства с все по-бързи темпове.

През 1995 г., по случай 100 години от основаването на фирмата, Сваровски откри “Swarovski Kristallwelten”, където могат да бъдат видяни най-магнетичните творения от скъпоценни камъни.

Swarovski - кристали за всеки вкусОригиналното лого на Сваровски е еделвайс, но през 1988 г. то е заместено от ново лого, изобразяващо лебед.

Кристалите на Сваровски са широко използвани и от българските дизайнери на официални тоалети. Един от булчинските шедьоври на модна къща "Ирида" е роклята, ушита специално за сватбата на мениджъра на “Ирида-арт” Зара Ангелова. В нея топът е бродиран с 669 кристала “Сваровски”, като малки капчици роса. Шлейфът на полата е една невероятна розова градина, изработена ръчно от естествен шифон. Листенцата и розичките са обшити с над 1300 камъчета “Сваровски”.

В най-новата колекция на Виргиния Здравкова - Silk Touch, допълнителен блясък внасят комбинациите от коприна с кристали Swarovski. Истинска атракция е една от сватбените рокли с широк бордюр от бели пера и бродерия от сребърни маниста и кристали Swarovski. На модното шоу на Виргиния Здравкова блестят кристали Swarovski върху дългите обеци и гердани, падащи върху бюста или на гърба. В Silk Touch всяка рокля е с подходящи обувки на Virginia Shoes. Те са като „малки бижута”, ръчно направени от кожа и коприна с апликации от пера и кристали Swarovski. На финала на ревюто топ моделът на Visages Румяна Кръстева дефилира в изящна кринолинена сватбена рокля, ушита от копринена тафта в цвят екрю и обсипана с 4500 ръчно нашити кристали Swarovski с различни големина и форма. Тоалетът е създаден след 150 часа ръчен труд.

Много актуални напоследък са и украшенията за мобилни телефони с камъни Сваровски.

Снимки: Swarovski.com