Жените с преждевременна менопауза са по-застрашени от сърдечни заболявания


Жените с преждевременна менопауза са по-застрашени от сърдечни заболявания Жените, които влизат в менопауза преди да навършат 46 години, са изложени на двойно по-голяма опасност от сърдечен удар, инсулт или друго сърдечно-съдово заболяване по-късно в живота си, установили учените.

Рискът остава дори, ако жените се подложат на хормонозаместваща терапия, съобщиха учените на конференция в Сан Диего.

"Важно е жените да знаят, че преждевременната менопауза е потенциален рисков фактор за сърдечносъдови заболявания, от които умират най-много жени в САЩ", съобщи ръководителката на изследването д-р Мелиса Уелънс от университета на Алабама в Бирмингам. "Те могат да работят за подобряване на подлежащите на изменение рискови фактори като висок холестерол и кръвно налягане, като спортуват и следват здравословна диета", допълва д-р Уелънс.

От 2000 г. насам нейният екип изследвал повече от 2500 жени между 45 и 84-годишна възраст. Близо 28% от тях съобщили, че са навлезли в менопауза преждевременно, 446 жени или 18% имали естествена менопауза, а 10% - менопауза, причинена от отстраняване яйчниците.

До 55-годишна възраст нито една от жените не била получавала сърдечен удар, инсулт, ангина, внезапно спиране на сърцето и не се била подлагала на операция за поставяне на байпас. Но след това жените, които навлезли в преждевременна менопауза, било два пъти по-вероятно да получат някое от тези сърдечни заболявания, установили изследователите. /Ройтерс/БГНЕС