Киселото мляко предпазва от кариеси

Киселото мляко предпазва от кариеси Редовната консумация на кисело мляко може да намали опасността децата да развият кариеси. Това сочат данните от ново изследване на японски учени, пише британският таблоид "Дейли Мейл".

Консумацията на млечни продукти най-малко четири пъти седмично намалява шансовете тригодишните деца да развият кариеси с 22%, спрямо онези, които ядат млечни продукти по-малко от веднъж седмично. Резултатите от изследването, публикувани в зъболекарско списание, идват от японско изследване, което се основава на по-ранни изследвания, че като цяло млечните храни предпазват зъбите на децата.

Но докато маслото, сиренето и млякото изглежда нямат толкова силен положителен ефект, честата консумация на кисело мляко има защитен ефект при младите деца.

Засега не е ясно защо киселото мляко намалява необходимостта от посещения на зъболекарския стол. Но една от теориите е, че то съдържа протеини, които се "свързват" с повърхностностния слой на зъбите и ги предпазват срещу вредни киселинни атаки. Това означава, че калциевият фосфат, който изгражда зъбния емайл, няма да се изхаби след време.

Изследването, реализирано от експерти от университетите във Фукуока и Токио, подкрепя по-ранна разработка на австралийски учени, които изложиха извадени зъби на въздействието на кисело мляко и установиха, че то ги предпазва от разпадане. /БГНЕС