Сокът от червено цвекло полезен за мускулите

Сокът от червено цвекло полезен за мускулите Сокът от цвекло повишава издръжливостта на мускулите и дава допълнително енергия, твърдят учени.

Учените откриха, че соковете от червени зеленчуци могат да увеличат мускулната издръжливост. Те решили на проучат ефекта на червеното цвекло върху мъже между 19 и 38 години, които активно се занимават с колоездене. Резултатите показват, че консумацията на половин литър червено цвекло дневно в продължение на една седмица позволила на велосипедистите да карат колело по-дълго без да се уморяват.

Учените очакват проучването да привлече вниманието на спортистите и всички, които активно се занимават със спорт. /БГНЕС

Силата на червеното цвекло се крие в съдържащите се в него хранителни вещества и витамини:

Витамини: червеното цвекло е добър източник на фолиева киселина и витамин С. То съдържа и малки количества от витамините В1, В2, B3 и витамин А под формата на бета-каротин.
Минерали: богато е на калций, магнезий, фосфор, калий и натрий. Също така съдържа по-малки количества желязо, цинк, мед, манган и селен.
Аминокиселини: Въпреки, че суровото цвекло представлява най-вече вода и въглехидрати, то съдържат и малки количества от всички аминокиселини (протеини).
Калории: Едно пет сантиметрово цвекло съдържа 35 калории.
Антиоксиданти: Неговите каротеноиди и флавоноиди могат да помогнат за намаляване на окисляването на LDL холестерола, който може да доведе до увреждане на кръвоносните съдове и в крайна сметка до инфаркт или инсулт.