Овлажнителите предпазват от бръчки

Дерматолози установиха, че обикновените овлажнители са ключът към гладката кожа. Те установили, че сухата кожа ускорява повече от два пъти скоростта на развитие на бръчките.

В първото дългогодишно изследване за скоростта на развитие на бръчките експертите установили, че жените с добре хидратирана кожа на лицето развиват по-бавно трайни бръчки от дамите със суха кожа. Според резултатите от осемгодишното изследване, публикувано в "British Journal of Dermatology", бръчките при средностатистическата 28-годишна жена със суха кожа ще се увеличат с 52%, докато достигне 36 години. Но при жените с добре хидратирана кожа те ще нараснат само с 22%.
В изследването са участвали 122 жени на възраст между 10 и 72 години.

"Резултатите показват, че качеството на горния слой на кожата може значително да повлияе на скоростта, с която временните линии ще се превърнат в постоянни бръчки. Жените и може би мъжете, могат значително да забавят появата на бръчки, като още от ранна възраст предпазват ежедневно кожата си с ефикасен овлажнител или слънцезащитен крем. Въпреки че никога не е късно да подхраните кожата си и да я предпазите от бръчки", съобщи ръководителят на проучването д-р Грег Хилбранд. БГНЕС