Чувството за хумор е здравословно

Чувството за хумор е здравословно Чувството за хумор пази хората здрави и увеличава шансовете им да доживеят 70 години, съобщи Сайънс дейли, позовавайки се на норвежки учени, предаде БТА.

След тази възраст обаче предимствата на чувството за хумор намаляват, твърдят учените от Норвежкия научно-технически университет. "Чувството за хумор има положителен ефект върху психичното здраве и социалния живот дори след като хората се пенсионират. Положителният му ефект върху продължителността на живота обаче не се проявява след 75-годишна възраст, защото тогава надделяват генетиката и биологическото остаряване" - каза ръководителят на екипа Свен Свебак.

Чувството за хумор е здравословно Норвежките учени са използвали данни, събрани от мащабно изследване, обхванало 70 000 души от 1995 г. до 1997 г. Чувството за хумор е оценявано с три въпроса. Те изтъкват, че много хора не разбират правилно чувството за хумор. Мнозина, например, мислят, че щастливите и весели хора имат по-добро чувство за хумор от сериозните, а това не е вярно.

Чувството за хумор се определя от начина на мислене и често се проявява в диалог или при общуването с други хора, като не е необходимо то да има външен израз. Това, което за хората е забавно, е нещо различно. Обикновено хората с еднакво чувство за хумор се забавляват заедно и предават лесно шегите си един на друг. Това може да стане дори с намигване. БТА

Източник: actualno.com