Червеното вино предпазва от мозъчен инсулт


Червеното вино предпазва от мозъчен инсулт Червеното вино предпазва мозъка от инсулт, твърдят учени, пише британският таблоид "Дейли Мейл".

Освен вече известните чудотворни лекове на червеното вино като удължаване на живота и свеждане до минимум на вредните ефекти от нездравословното хранене, учените откриха, че червеното вино може да предпази мозъка ви от инсулт.

Учените от училището по медицина в Балтимор решили да открият как виното влияе на мозъка и за тази цел направили редица анализи върху опитни мишки. Резултатите показали, че мишките, които предварително изяли люспи от червено грозде, имали по-малки увреждания на мозъка, в сравнение с “трезвите“ гризачи.

Специалистите твърдят, че малините, боровинките и фъстъците имат същия защитен ефект върху мозъка. Въпреки това експертите предупреждават, че алкохолът помага при един вид инсулт, но в същото време може да повиши риска от друг, за това препоръчват умерената му консумация. /БГНЕС