Черният шоколад лекува цироза на черния дроб

Черният шоколад лекува цироза на черния дроб Богатият на какао черен шоколад може да бъде предписван като лечение за страдащи от цироза на черния дроб, разкри най-новото проучване на положителните качества на шоколада.

Испански изследователи откриха, че черният шоколад не повишава кръвното налягане след ядене, което може да достигне критични нива при пациенти, страдащи от цироза на черния дроб.
Според тях флавоноидите - антиоксиданти, които какаото съдържа, са причината този шоколад да е полезен за кръвното налягане, защото веществата помагат за успокоението и разширението на мускулните клетки на кръвоносните съдове. Изводите от проучването са резултат от изследвания на 21 души.

В крайна сметка учените открили, че пациентите, които са консумирали ястия от какао, имат по-малко повишение на кръвното налягане в черния дроб, отколкото пациентите, които са се хранили с бял шоколад.

“Проучването ни показа връзката между черния шоколад и по-ниското кръвно налягане, и нуждата от промяна на лечението на болните от цироза“, заяви Марк Търц, професор по хематология в лондонския Империъл колидж./БГНЕС/Ройтерс