Козметички се правят на пластичните хирурзи

Козметички се правят на пластичните хирурзи Козметички се правят на пластични хирурзи у нас, предлагат премахване на бенки, инжектират мастноразтворими витамини, алармираха от Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия, предаде репортер на БГНЕС.

Наскоро е имало случай на грозен оток на устните при младо момиче, вследствие на инжектиране на витамин Е, направено от козметичка, разказа доц. Д-р Димитър Евстатиев, председател на организацията. Асоциацията е ангажирана не само със създаването и спазването на професионални стандарти, но изработва и следва правилата за защита правата на пациентите, заяви той. Хирурзите посъветваха жените, които имат сложени импланти, независимо на коя фирма са те, най-малко един път в годината да минават на преглед. Няма проблем спуканите импланти да бъдат подменени.

Д-р Страхил Ефремов съобщи, че за тази събота и неделя ще има конференция по естетична хирургия. Не само терминологията обърква пациентите, трябва да се произнесем кой може да практикува естетичната хирургия, къде и как да става това, допълни той. Искаме да предупредим също жените за опасностите от инжектиране на течен силикон, на хидрогел, каза д-р Ефремов. Според него усложненията след операциите не са само от препаратите, материалите, подценената стерилност, но и от недисциплинираността на пациентите, особен в следоперативния период.

В България има отрицателно мнение за естетичната хирургия, но това може да се промени по посока на по-модерното й разбиране за ролята й за здравето и успеха на човека, каза д-р Евстатиев. 43-ма пластични хирурзи членуват в Асоциацията и по тяхна информация в България има 5 държавни клиники по пластична хирургия в София, Пловдив и Варна. Частните са 10 в София и 3 в Пловдив. /БГНЕС