Излезе книгата "Да нахраниш анаконда" на Жанета Стойкова

* Истинско пътешествие в света на споделянето

Силвия Тодорова

Жанета Стойкова представи в София книгата си „Да нахраниш анаконда“. В нея тя споделя в художествена форма свои дълбоки душевни преживявания, пречупени през призмата на професионалното й амплоа на гещалт психотерапевт. Премиерата се състоя на 17 октомври в клуб The Street в присъствието на редица гости, сред които приятели, близки и много ценители на словото. Книгата представи Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, а водещ на събитието беше проф. д.н. Любомир Стойков. Премиерата започна с изпълнение на сопраното Петя Миланова, която пя и втори път по време на представянето. Част от гостите, които вече бяха прочели книгата, активно се включиха в нейното обсъждане. По време на специална томбола за гостите, авторката подари и пет броя от книгата „Да нахраниш анаконда“.

Излезе книгата

Излезе книгата

Излезе книгата

Жанета Стойкова определя своята творба, като „пътешествие в света на споделянето“. По време на това пътешествие, което е и своеобразно самоизследване, тя анализира интуитивните си усещания и разкрива своето много лично преживяване и преодоляване на психичната болка, каквато, както тя самата отбеляза по време на премиерата, „много хора преживяват“. Авторката е интуитивен и в същото време силно аналитичен изследовател, който свързва въображаемия и сетивния свят. Тя открива себе си по начин, който изисква смелост и дълбоко чувствено познание, като поднася на читателя откровено, дълбоко осъзнато и дори физически преживяно слово.

Излезе книгата

Излезе книгата

Излезе книгата

Заглавието на книгата „Да нахраниш анаконда“ е интуитивно намерена метафора, „прошепната“ в съня. Тя обединява видимия и невидимия свят, в които авторката пътешества, използвайки синтез от логика и интуиция. Самата „анаконда“ е събирателен образ на всички демони на различни наши състояния, неприемливи чувства, емоции, с които всеки от нас се среща. „Да познавам отблизо своите демони, да намеря път и инструменти, с които да укротявам поривите на моята и на събеседника ми болка, доведе до експериментирането ми с нея, и в крайна сметка до нейното преживяване – по начини, които не са основани на компромиса, насилието или прилагането на воля.“, споделя Жанета Стойкова.

Излезе книгата

Излезе книгата

Излезе книгата

Излезе книгата

Излезе книгата

Представяйки книгата Атанас Капралов отбеляза, че тя „не е поезия в чистия ѝ вид, но много поетеси биха завидели на авторката заради бляскавата метафоричност и автентичност на чувствата. Това не са и разкази в чистия им вид, но много белетристи биха се впечатлили от дълбокия психологизъм, изящен слог и композиционна зрялост на творбата.“ Той акцентира и върху това, че авторката „не води борба да се самоизтъкне“ и че кодът към нейната същност е във вникването в думите ѝ: „Можем да сме първи и без да изпъкваме, да печелим, без да събаряме някой друг.“ Атанас Капралов обърна специално внимание и на „езиковия финес“ на Жанета Стойкова:„...думите са така красиво съчетани и нюансирани, сякаш виждаш жива картина, така хармонизирани, сякаш слушаш съкровената мелодия на душата ѝ.“

Излезе книгата

Излезе книгата

Излезе книгата

Самата авторка адресира творбата си към хората, които определят себе си като чувствителни и към онези, които живеят и често са „предизвикани да общуват“ с хора с изострена сетивност. Усещанията, които Жанета Стойкова изследва, имат своето много индивидуално сетивно преживяване. Всяко чувство резонира в тялото. Болката има цвят, мирис, дори вкус. За Жанета Стойкова писането, макар и интровертно занимание, е начин да се свърже не само със себе си, но и с другите. Чрез своя разказ на случки от личния си и професионален опит тя засяга важни въпроси за емоционалната и социална зрялост. Изразява дискретно, но категорично своето несъгласие с начина, по който сме устроили днешното общество и с ограниченията, които то налага на всеки от нас.

Излезе книгата

Излезе книгата

Излезе книгата

За корицата на книгата е използвана картина на художника Христо Панев. Автор на илюстрациите в книгата e Диана Иванова.

Жанета Стойкова е филолог, специализирала е Човешки ресурси, изучавала и е работила в сферата на кариерното развитие, коучинг и по настоящем е гещалт психотерапевт. Практиката й се допълва и от опит, свързан с движението „Осъзнаване през сетивата“. Тя е съавтор и на програмата S.E.N.S.E., която включва сетивни и терапевтични експерименти в движение и танц, коучинг и гещалт терапия.

Излезе книгата

Излезе книгата

Снимки:
1. Атанас Капралов, Жанета Стойкова и проф. Любомир Стойков (от ляво на дясно).
2. Жанета Стойкова – автор на книгата „Да нахраниш анаконда“.
3. Проф. Любомир Стойков.
4. Жанета Стойкова и проф. Любомир Стойков по време на представянето.
5. Атанас Капралов представя книгата.
6. – 7. Жанета Стойкова и проф. Любомир Стойков.
8. Жанета Стойкова и Атанас Капралов.
9. Жанета Стойкова със съпруга и дъщеря си.
10. Проф. Любомир Стойков и Жанета Стойкова със своя съпруг и дъщеря си.
11. Росица Стойчева беше сред първите, които получиха автограф от Жанета Стойкова.
12. Росица Стойчева, проф. Любомир Стойков, Жанета Стойкова и Анелия Иванова, която също си купи книгата и получи автограф от авторката.
13. Сопраното Петя Миланова пя по време на премиерата.
14. Д-р Надежда Петрова се включи в обсъждането на книгата.
15. Антоанета Боянова, проф. Любомир Стойков и Десислава Харизанова (от ляво на дясно).
16. Част от гостите на премиерата.
17. – 18. Книгата „Да нахраниш анаконда“.
19. Торта с корицата на книгата беше специална изненада за Жанета Стойкова от нейни близки. Фото: © Хайлайф / От игла до конец