Какво всяка фирма трябва да знае за бъдещето на дигиталните технологии - Резюме на Webit 2017

Webit е събитието, което ако не сте посетили определено трябва да съжалявате! Може би се питате какво общо с модата има фестивал, който е за информационни и дигитални технологии?
За всеки бизнес е важно да може да предвижда бъдещето. Нуждите на хората се променят, технологиите се променят и всяка фирма трябва да е в крак с тези тенденции, за да може да оцелее и да расте.

Лектори от водещи световни фирми разказаха за тези тенденции по много достъпен и атрактивен начин. Ще се опитам по този начин и аз да ви предам най-важното, което научих. Това не са някакви сложни теории, напротив, много от идеите са прости и логични, но забързани в ежедневните проблеми забравяме да ги спазваме, а това води до нови и нови проблеми. Голяма част от лекциите бяха насочени към успешния дигитален маркетинг – привличането на нови клиенти и комуникацията с настоящите клиенти.

Може би сте чували за бизнес моделът omnichannel. Това е една все повече налагаща се тенденция за обхващане на всички възможни канали за комуникация с клиентите, които те могат да използват.  Това повишава имиджа и доверието в компанията и дава възможност на клиентите да комуникират по всяко време с компанията и води до повече продажби. Каналите за комуникация са например физическия адрес на магазин/офис/фабрика, уеб сайт, профили в социалните мрежи, мобилни приложения, телефонна комуникация. За да направи покупка клиентът все повече използва няколко канала. Например, клиент вижда във Facebook модел обувки, които иска да има. Проверява на вашия сайт цената на модела, размери, наличност и т.н., но въпреки това идва до физическия ви магазин, за да пробва обувките и да ги купи.
В тази връзка е добре да се запитате, дали ползвате всички тези канали и доколко ефективно е това. Дали клиентите ви могат да намерят актуална информация за вашата фирма във вашия уеб сайт или го актуализирате веднъж в годината? От къде могат вашите клиенти да научават новини за вашата компания?

Много важно е да се мисли дългосрочно, какво ще се случи в бъдещето. Да се следят водещите компании и техните иновации и какво се случва на пазарите в световен мащаб. Защо дори големи компании като Nokia и Kodak са загубили своя пазарен дял? Защото не са отчитали тенденциите на пазара и нуждите на хората.

Какво всяка фирма трябва да знае за бъдещето на дигиталните технологии - Резюме на Webit 2017

Какво всяка фирма трябва да знае за бъдещето на дигиталните технологии - Резюме на Webit 2017

Както се вижда от снимките, в света няма нищо сигурно и фирмите трябва непрекъснато да се борят, за да увеличават своя пазарен дял.

Подходящ пример за това е Amazon. Мисленето в дългосрочен аспект е много важно за компанията и те реално показаха как това мислене им помогна да надминат фирми, които са се считали за доста по-силни и мощни. В момента Amazon е лидер в е-търговията, като компанията е причината за над половината от целия ръст на електронната търговия през 2015 г., сочат данните на „Macquarie Research”. 
Paul Misener представи на Webit виждането на Amazon за иновации и отношение към клиентите.

На Amazon.com всеки свободно може да напише отзив за даден продукт, включително и негативен. Питали са ги защо допускат това, а техният отговор е, че дори така да пропускат някои краткосрочни продажби, те печелят в дългосрочен план и изграждат доверие в клиентите, които са основен техен фокус.

Знаете ли, в Amazon имат страст към иновациите и не се страхуват от провала. Всеки по принцип иска да прави нещо, ако знае, че ще победи. Но всъщност провалът е много добър учител. Да експериментираш означава да искаш да се провалиш понякога. Защото ако знаеш резултата от експеримента, това всъщност не е експеримент. Затова в Amazon правят много експерименти и някои от тях наистина са успешни.
В края на миналата година Amazon извърши първата си доставка до клиент с помощта на дрон. Amazon Prime Air е в експериментална фаза в Кеймбридж, Великобритания, където на 7 декември 2016 е извършена първата доставка, отнела едва 13 минути. Когато един от пробните клиенти направи Prime Air поръчка, тя се препраща към близкия Prime Air център за изпълнение на поръчки. Там продуктът се поставя в кутия и на дрона и се транспортира извън сградата на центъра. Amazon има намерение Prime Air да бъде възможност за извършване на доставки по целия свят и казва, че работи с регулаторните органи в различни страни, за да се осъществи това. 

След разрешение за излитане, дронът излита, лети до желаната дестинация, приземява се и се връща в центъра, без никакво ръчно управление. Клиентът получава известие на мобилното си устройство, което го уведомява за пристигането на доставката, след което дронът каца, освобождава пакета и излита отново към центъра на изпълнение на доставки. Когато тази технология стане реалност в цял свят, много логистични компании и електронни магазини ще загубят част от пазара си ако не предлагат подобни иновативни решения.

Не оцеляват най-силните видове, нито най-интелигентните. Оцеляват тези, които най-добре се адаптират към промените.
Чарлз Дарвин

Способността да се променяш е много важна за постигането на успех. Защото всичко се променя и трябва да се разбират бъдещите тенденции. Това беше основната идея и в презентацията на Igor Beuker, професионален лектор, New Breed Trendwatcher. Как да предскажем бъдещето? Всъщност ние трябва да си го представим и да го градим, да градим бъдещето, в което искаме да живеем заедно.  Трябва да разбираме нуждите на хората.  За целта трябва да задаваме въпроси и да търсим отговорите.  След това да създаваме иновативни решения в полза на хората.
Дигитализацията ще заличи много индустрии, предлагащи услуги.

Какво всяка фирма трябва да знае за бъдещето на дигиталните технологии - Резюме на Webit 2017

Какво всяка фирма трябва да знае за бъдещето на дигиталните технологии - Резюме на Webit 2017

“Клиентите никога няма да обикнат една компания, ако първо служителите не я обикнат”.
Simon Sinek, маркетинг експерт и автор

Възможностите се случват в края на пазара. Все повече производството се доближава до времето, в което продуктът е нужен на пазара. Например, какво правите, ако си купите комплект много красиви чинии, но едната се счупи? Вие ще търсите в магазина само една чиния, за да попълните отново комплекта. Но в магазина се продават само комплекти, защото така е било по-лесно до сега. Но рано или късно някой ще намери начин да задоволи това търсене на единични бройки. Тази методология в производството отдавна е известна като just-in-time (точно навреме) и е въведена от Тойота.
Отчитайки нуждите на хората, ние винаги трябва да се питаме „Какво мога да направя днес, което никога до сега не съм правил?“ Някои неща изглеждат невъзможни на пръв поглед, но „революциите започват на неочаквани места“. В момента почти всички използваме Facebook и някакси не можем да си представим, че това може да се промени… докато някой не измисли нещо по-добро… Facebook е зареден с негативни емоции. Много хора мразят Facebook, защото гледайки как другите се забавляват, те се депресират. Много фирми също не харесват Facebook. Така че или Facebook трябва да се променя и да се стреми да отговори по-добре на нуждите на хората и фирмите или някой ще измисли нещо по-добро.

Имайте предвид, че изкуственият интелект все повече навлиза в сферата на производството и услугите. Един от лекторите каза: „Ако нямате стратегия за A.I. (artificial intelligence – изкуствен интелект) след 10 години ще напуснете пазара“.

Компанията Неуралинк работи над технология за невро-връзка, която ще помогне на хората да комуникират директно с машините без да минават през физически интерфейс.
При тази връзка в мозъка ще се имплантират електроди така, че хората да могат ъплоудват или даунлоудват своите мисли на или от компютър.  Идеята е тази технология да позволи на хората да постигнат по-високи нива на когнитивна функция.

Според Мъск технологията ще позволи на хората да постигнат симбиоза с машините, а от друга страна ще предотврати хората да станат домашни любимци на машините. Първите импланти на Неуралинк може да включват имплант, които да лекуват заболявания като епилепсия или тежка депресия.

Все пак не всяка компания може да си позволи да внедрява толкова иновативни технологии, но е нужно да се съобразите поне с тенденциите в дигиталния маркетинг. Отчитайки нуждите на хората, трябва да намерите начин да поддържате интереса на своите клиенти. Ние хората имаме вграден механизъм за пристрастяване, когато нещо ни интересува. Забелязали ли сте как не можете без да проверите своя профил в социалните мрежи или без да видите дали някой не ви е търсил по телефона? Сякаш имаме нужда нещо да се случва непрекъснато. Затова направете и своя уеб сайт пристрастяващ. Публикувайте нещо ново и интересно всеки ден. Опитайте да показвате различно съдържание на различните си клиенти. Истината е, че не можете да привлечете вниманието на всички с една и съща кампания.
Опитвайте се да предоставяте интересно съдържание, вместо да говорите само за своята компания.

„Маркетингът на съдържанието е като първа среща. Ако говорите само за себе си, няма да има втора среща“.

Тъжната истина е, че „никой не се интересува дали дадена информация е истина или лъжа, ако го кара да се чувства добре“.

„Хората ще забравят какво сте казали. Те ще забравят какво сте направили, но те никога няма да забравят как сте ги накарали да се почувстват“.
Maya Angelou

В днешния свят, в който всеки се бори за нашето внимание, трябва да предлагаме персонализирано съдържание и да впечатляваме клиентите.

Какво всяка фирма трябва да знае за бъдещето на дигиталните технологии - Резюме на Webit 2017

На Webit имаше много изложители. Ето как някои от тях привличаха внимание към своите щандове. Някои бяха заложили на рекламни продукти, като шоколадчета с бранда на компанията (Fibank, VISA), брандирани шоколадови бонбони (домейните .ею), стандартните химикали, моливи. Някои предлагаха награди в замяна на оставянето на визитка на посетителя. Суперхостинг имаха оригинална слот машина, на която посетителите можеха да пробват късмета си за награда след като пуснат своя визитка. На щанда на Fibank всеки можеше да се снима и да си отпечата снимка.

Какво всяка фирма трябва да знае за бъдещето на дигиталните технологии - Резюме на Webit 2017

Всяка фирма се стреми да направи повече продажби. Но за финал, трябва да се замислим и за следната тенденция – Как ще продаваме продукти, ако вече няма акт на покупка? Представете си принтер, който сам си поръчва консумативи, когато те са на привършване. Или перална машина, която сама си купува прах за пране.

Казано по друг начин, бъдещето на пазаруването е липсата на пазаруване. В бъдеще няма хората да купуват, ще купуват роботите. Как да продаваме на роботи? Ето как:

Какво всяка фирма трябва да знае за бъдещето на дигиталните технологии - Резюме на Webit 2017

Вижте и видео, с най-интересното то изложителите на Webit 2017.