MODA NUOVA
или новата еклектика


Каква е новата мода? Преди да кажем еклектична, вероятно отговорът зависи от това какво въобще представлява модата. Не е ли модата онази, която постоянно произвежда старомодност?

Модата, казва най-големият моден фотограф на миналото столетие - Ричард Ейведън, е ултимативна форма на актьорство. Дрехата налага определен маниер… Светът на модата, оплаква се театрално Кристиан Лакроа на Пина Бауш, е ужасен, но той нямал сили да се изтръгне от него. А Донатела Версаче уж на шега и малко на ангро подхвърля, че повече от ясно било, че съвременната мода била такава, че Принс можел спокойно да бъде гадже на Мари Антоанета, а Шер и Мадона - нейни придворни дами и въобще: каква по-подходяща епоха за Джон Галиано от тази на рококо…


MODA NUOVA или новата еклектика


Модата е, мисля си, може би екстремен начин да бъдеш гол, макар и преоблечен. Преоблечен в цели два смисъла - на много облечен и на преобличащ се… често. Добавяме и съблечен, с което откриваме чистата възможност на това какво предстои да облечем. Ако впрочем помните, една от най-ефектните рекламни снимки на Ив Сен Лоран го представя гол, не е свалил само очилата си - цялата всевъзможност на едно предстоящо одеяние витае около тялото му. Понякога само голотата може да ни изправи истински пред въпроса какво да облечем. Нима е малко като подсещане?

Модната поява, подиумна или улична, е презумптивно мълчалива; тя трябва да заслепи, и не в бъбривост, а в показ. Тя е чиста фасцинация.

За тези неща разговарям с трима моделиери от НХА - Адриана Герасимова, Александър Гергинов и Никола Тенев. В Toba&co барманът жонглира с портокали, преди да ги изстиска и превърне във фреш. Аз пия вино с мед и лимон и ям бонбони Валентино, с които изкушавам и събеседниците ми, които ги оставят недокоснати, вероятно защото считат, че не бива да подяждат стайлинга ми.


MODA NUOVA или новата еклектика


И тримата са единодушни в еклектиката като същина на съвременната мода, но разноезични в посоките, в които постигат нейното чудато езичество. Предстои им най-трудното - да овладеят онова своеобразие, което ще авторизира еклектичните миксове, които те вече доста умело са се научили да правят. Докато говорим, ми представят свои модели.


Следва продължение...

Снимки:
Модели от колекция Мъжка мода за Есен-Зима 2016/2017 на Christian Lacroix;
© Namsa Leuba