Александър Гергинов
или освобождаващото притеснение на дървения корсет


Продължение на темата MODA NUOVA или новата еклектика


Александър (Александър Гергинов - моделиер от НХА) обича Алекзандър Маккуин, а вероятно и коктейлите "Алекзандър," но напоследък много си пада и по Хюсеин Шалайан и неговите ревюта-пърформанси. Счита пристрастията си моментни и е склонен да се откаже от тях в полза на други. Цени промяната. Носи иронична Ришельо-брадичка, добре подбрана спрямо бадемовите му очи. Не знам дали не крие татуировки някъде под дрехите и съжалявам, че не е с червени лещи. С въодушевление ми разказва за онова ревю на Шалайан, на което последователността на появите на моделите извървявала странния и дълъг път от една азиатска носия до строг черен костюм, както и за легендарния му дървен корсет. В друго ревю Шалайан показвал модел, забулен в арабска роба, която в хода на показа, се скъсявала и накрая заприличвала на качулка на екзекутор от времето на Френската революция.

Обича и марионетките на Виктор & Ралф, които биват обличани и преобличани на сцената и накрая заприличват на много навлечени матрьошки, които едвам помръдват в своите пашкули.


Александър Гергинов или освобождаващото притеснение на дървения корсет


Александър счита, че едни оцветени лещи, или пък златно-зелен път в косите, могат да се окажат по-важни от всичко останало в един ансамбъл и аз се опитвам да му повярвам. Представя ми една вариация по темата "Мода, светлина, материя", обогатена с жилата на странна миньорско-руднична асоциация. Моделът не носи, уви, кофа с въглища, но към диамантите отпращат многото пайети. Много дълъг панталон с ръб с висока талия и скриващ напълно обувките, сако без ревер с едно копче, ръчно обагрено в нещо като стичащо се на струйки райе, което трябва да ни напомни за саждите в рудника. Под сакото блещука боди с пайети. В косите на модела е предвидено да се вплете миньорски фенер. Но за това била нужна дългокоса като прерафаелитка моделка. И ето как епохите отново се смесват… Дали мадам Дюбари би облякла това? Ще попитаме Донатела Версаче.


Александър Гергинов или освобождаващото притеснение на дървения корсет


Снимки:
Модели от колекция висша мода за Есен-Зима 2016/2017 на Viktor&Rolf;
© Viktor&Rolf