Адриана Герасимова
или червената настойчивост на една подплата


Продължение на темата MODA NUOVA или новата еклектика


Ади (Адриана Герасимова - моделиер от НХА) обича Алекзандър Маккуин, Вивиан Уестууд и Джон Галиано (не обича Версаче). Безпокойството ми, че не могат да се харесват едновременно толкова много различни неща, успокоява с обобщението, че я вълнувал естетизираният кич. И еклектика. В духа на една младежка ненаситност прибавя и азиатския минимализъм, чиято икона й се струвал Исеи Мияке.

Изкушавала я калиграфията и аз си спомням изписаното тяло на любовника от "Записки под възглавката" на Гринуей. Понеже е с умилна викторианска блузчица с рюш и бяло биенце, иронизирана от огромната катарама на колана й Joop и от една щипка, аз питам и научавам, че е second hand.


Адриана Герасимова или червената настойчивост на една подплата


Адриана вижда своята посока в модата в некомерсиалната комерсия, каквото и да означава това. Търси провокация, но премерена. Обожава Пола Франи, смесицата от садо-мазо елементи, издърпани коси и тежък грим.

Представя ми следния дамски ансамбъл - панталон, дължина седем осми, изпод който се виждат яркочервени чорапи, сравнително строг жакет с единично закопчаване с отново яркочервен хастар, жакет, облечен на голо и освежен от бяло фишу. Според Адриана този акцент дърпал към лицето, където пък ни изненадва пънк-прическа, отрицанието на всякаква, облечена в черно официозност. Понякога хората искат да бъдат няколко неща едновременно… През цялото време се опитвам да надникна под масата, където очаквам да видя яркочервени ботуши, а също и да съвместя дендито в мен със, да кажем, един ескимос.


Адриана Герасимова или червената настойчивост на една подплата


Снимки:
Модели от Колекция мъжка мода за Есен-Зима 2016/2017 от Vivienne Westwood