Никола Тенев
или дрехата като психоанализа


Продължение на темата MODA NUOVA или новата еклектика


Никола (Никола Тенев - моделиер от НХА) обича Dsquared - еклектичните им бродяги в странни цветове и скъпи материи. Но защо не и Маккуин, Долче &Габана, Блумарин, Гучи и Ив Сен Лоран на Том Форд. В никакъв случай не Шанел на Лагерфелд. Всеки със своите идиосинкразии.

Никола е концептуалист до мозъка на костите си и грижливо обмисля своята стилистична килийка в жужащия кошер на модата. Счита се ученик на Олег Сергеев, който го е въвел в тайните на немското кроячество. Не би се затруднил да ви ушие и най-сложно мъжко сако, а също и брич.


Никола Тенев или дрехата като психоанализа


Не приема една угодливост по отношение на клиента, комуто устройва нещо като психоаналитичен сеанс, преди да реши в какво да го превърне. Психоанализа с дрехи - защо пък не! Опитай с мен, казвам му. Според него твърде строгото ми английско сако нямало да мине без жакардова риза или щампа на Анди Уорхол, липсвал шокиращ акцент. В отговор аз вадя яркооранжева копринена кърпа от джоба си, а той се смее.

Представя ми модел, който въплъщава съвременния поглед към една принцеса, пожелала малка разходка из града. Тази urban-балеринка е излязла изпод стъкления похлупак, за да се пофръцка с черна, полупрозрачна плисирана пола. Фриволната й дължина и обем са репликирани от буфонните ръкави на късо сако без ревер от намачкана материя, закопчаващо се с едно копче. Колан, обработен със силикон, изпод който блесят пайети и маниста. Катарама - патинирано злато. Обеците и гривната в този комплект са изработени от маниста и са част от етно-вълната, която очевидно хипнотизира и тримата млади моделиери. От кръгчето на едната обеца виси асиметрично пендула. Прическата е хипарска, гримът - свеж и ненатрапчив. Върха са second hand-буйките не принцеската, които Никола е обработил със силикон и сребърни пайети.


Никола Тенев или дрехата като психоанализа


Никола носи собственоръчно ушито сако от плат с метална нишка, позволяваща обемът да се моделира допълнително с ръце и почти успявам да го отклоня от възможността пред очите ми да се сдобие изведнъж с ренесансови буфон-ръкави. Кара ме да се чувствам старомоден, но това съвсем не значи, че в един следващ момент… не ще бъда отново на мода. Докато той се колебае да се превърне в ренесансов принц, аз замислям своето превъплъщение в спортивен тип и дори планирам покупката на обувки-шпайкове на Кендзо.


Снимки:
Модели Мъжка мода - Колекция Есен-Зима 2016/2017 на Gucci; © Gucci