Сутиенът празнува стотната си годишнина

Сутиенът стана на 100 години, съобщава испанският в. "Ел Паис".

На 3 ноември 1914 г. Мери Фелпс-Джейкъбс патентова първия дизайн на сутиен - Caresse Crosby. Фелпс произхожда от семейство на изобретатели. Един от предците й е Робърт Фултън, създател на парната машина. Мери създава своята компания благодарение на собствените си усилия, без да разчита на парите на съпруга си.

Сутиенът празнува стотната си годишнина

Тя е на 19 години, когато й хрумва идеята за сутиена. Момичето присъствало на прием с хора от висшето общество и носело много стегнат корсет, който се подавал през роклята й и я карал да се чувства некомфортно. Тя помолила своя камериерка да й помогне и двете заедно създали сутиен с две кърпички, свързани към розовите ленти на корсета.

Мери започнала да прави модели за своите приятелки. Скоро след това продала патента на The Warner Brothers Corset Company (днешна Warnaco, собственик на "Calvin Klein", "Speedo" и други марки). Сутиенът скоро заел сериозно място в гардероба на дамите.

Необходимостта от работна ръка преди Първата световна война станала причина жените да влязат в света на трудещите се и заради ограничаването на движенията корсетът се оказал несъвместим с новата роля на дамите. Поради това той постепенно изчезнал. Освен това металът, който се използвал при направата на корсетите, станал необходим по онова време за производството на оръжия.

БГНЕС

P.S. Макар и днес да "празнуваме" този юбилей, както всичко в науката и изобретенията и тук е спорно кой и кога е изобретил този тип бельо:
Преди седем години отново се честваше стогодишен юбилей на сутиенът.