Списание ПЕРФЕКТА – Професионалният избор за вашата красота

В новия брой:

Морската козметика – красота от дълбините
Мъж в козметичния салон?!
Психологически аспекти на пластичната хирургия
Оперативна козметика за повече красота и съвършенство
Как да изберем хирург
Да се превърнеш в някой друг
Шер – мечтата за вечна младост
Самочувствие и изваяно тяло
Козметика с резеда
Деликатна грижа за бебешката кожа
Супер тяло за тонус и здраве
Шанс да спечелите много награди

ШЕР
Мечтата за вечна младост

Наричат я “изложба на постиженията на пластичната хирургия”. Към услугите й тя е прибегнала повече от 50 пъти, оставяйки от това, което природата й е дарила, само долната си устна.

Това е болест, ще каже психиатърът. Браво на нея, ще завиди еснафът. “Ако поискам, дори ще поставя лицето си на тила, то си е моето лице – правя това, което искам”, заявява самата актриса. Каква всъщност е силата, която я движи – жажда за вечна младост или безумна страст към промените?

Върлина с конска физиономия
Когато Шерилин ЛаПиер Саркисян (това е пълното име на певицата) навършва една година, нейният баща, арменец по произход, напуска семейството, оставяйки детето под попечителството на майката – полуфранцузойка, полуиндианка и неуспяла актриса. Тя се опитва да устрои личния си живот осем пъти. Три пъти от тях – с бившия си мъж и баща на Шерилин. Нужно е малко да се поскарат и хукват да се развеждат. После се сдобряват и отново се събират. Пълният със страсти личен живот на родителите й заедно с горещата индианско-арменска кръв, която тече във вените на бъдещата легенда на Холивуд, не могат да не се отразят на характера й. Едва навършила 16 години, Шерилин напуска училище и отива с приятелката си в Лос Анджелис, за да взима уроци по актьорско майсторство. До уроци така и не се стига. Пристигналата да покорява Холивуд амбициозна провинциалистка се влюбва в 27-годишния музикант и композитор Салваторе Боно, за приятелите просто Сони. Проявявайки определен интерес към рок-музиката, Шерилин се хвърля напред. Истина е, че в началото не става дума за никакъв роман. “Просто станахме приятели. Тогава не бях уверена в нищо, защото знаех, че от огледалото не ме гледа синеока блондинка, каквато винаги ми се е искало да бъда”, разказва по-късно Шер. От огледалото тогава я гледа върлина с конска физиономия и с гъсти, дълги, черни коси.

Впоследствие Шер неведнъж ще спори с природата, опитвайки се да промени своята външност. По мнението на известни специалисти, недоволните от външността си жени са най-многобройният контингент. В това число влизат и възрастни, и съвсем млади девойки. Бумът на конкурсите за красота и бизнеса с модели води към клиниките пациентки, едва завършили училище.

Опитните хирурзи подхождат с особено внимание към различните и понякога най-неочаквани молби на капризните посетителки. Не са малко тези, които въобще не се нуждаят от пластична операция. При някои се стига до сериозни разстройства – дисморфофобия (болезнено недоволство от своята външност), което психиатрите поставят наред с такива заболявания като анорексия (патологичен отказ от храна с цел отслабване), параноя (въображаема ревност, преследване), ипохондрия (маниакално търсене на несъществуваща болест). Специалистите са убедени, че много от пациентките на козметологичните клиники трябва да се консултират с психиатър.

В търсене на форми и мъже
Амбициозната и егоцентрична Шерилин Саркисян не страда от дисморфофобия. В епохата на хипитата нейната екзотична външност бързо идва на мода. Освен това, се оказва, че девойката има силен и чувствен глас. Тя става беквокалистка на групата The Ronettes, а по-късно и съпруга на Сони. Плод на този съюз са не само дъщеря им Честити, но и 7 албума с няколко хита, които талантливата двойка записва за четирите години от своя брак. Най-голям успех им носи телевизионното шоу “Часът на комедията със Сони и Шер”, в което двамата сипят шеги в ефир. Тъмнокоса, облечена в екзотични дрехи, Шер предизвиква истинска революция в американската телевизия, измествайки спретнатите
блондинки.

Задкулисният живот на знаменитата двойка се оказва много по-скучен. Тяхната дружба бързо преминава в раздразнение и ненавист. Романите на Шер след брака й с Боно не й носят щастие. Рок-музикантът Грег Олман, който се оказва наркоман и от когото Шер има син Илайджа, рокерите Джим Симънс от Kiss, Ричи Самбора от Bon Jovi, актьорът Вал Килмър, неговият агент Джош Донън не се задържат задълго в живота на набиращата популярност певица.

Колкото по-възрастна става, толкова по-млади са избраниците й. И толкова по-често поп-дивата се замисля за външността си. Шер става първата холивудска звезда, която открито разказва за своите пластични операции. Тя признава, че бюстът й е увеличен, формата на носа й е променена, на устните й са правени колагенови инжекции. Според експертите, в този списък са и нееднократни инжекции с ботокс, повдигане на клепачите, лифтинг на лицето и шията.

Никак не е трудно да бъдат разбрани пристрастените към пластични операции холивудски знаменитости. Лицата им са непрекъснато под кръстосания огън на фотоапаратите и телевизионните камери. В последно време обаче желанието за промяна на външността се разпространи далеч зад пределите на Бевърли Хилс. С всяка изминала година броят на пластичните операции непрекъснато расте. Днес най-популярната пластична операция е повдигането на клепачите (блефаропластика), отстраняваща отпуснатостта на кожата и уголемяваща визуално очите. След нея лицето придобива по-открито, енергично изражение и изглежда по-младо. Липосукцията е на второ място. На трето и четвърто място са повдигане на лицето и увеличаване на бюста.

Еталон на вечната младост и красота
На Шер не й трябва да прилича на никой друг. Дяволското обаяние на изпълнителката на една от главните роли в култовия филм “Вещиците от Истуик” отдавна я направи екзотичен по холивудските мерки за външност еталон на вечната младост и красота. Неотдавна актрисата и певица дори бе удостоена с честта да стане модел за… куклата Барби – своеобразно признание на заслугите на Шер, които могат да се изброяват безкрайно. Сред тях са 37 албума, 35 роли в киното, награда за най-добра актриса на кинофестивала в Кан през 1983 г. и заветният Оскар през 1985 г. Говори се, че златната статуетка, за коята някога е мечтала, сега подпира вратата на една от стаите в разкошната й вила в Бевърли Хилс.

Поклонниците й я наричат символ на неповторимия стил. Недоброжелателите яростно й лепят етикета на най-безвкусно обличащата се персона. “Никога не са ме възприемали сериозно като актриса или певица, въпреки Оскар-а и наградата Грами” – възмущава се Шер и продължава да шокира публиката с невероятно облекло и смяна на имиджа. Една от най-забележителните й рокли например, се състои от прозрачен плат и няколко огърлици, а многобройните татуировки по тялото й са известни на всички фенове. Да не говорим за смелите експерименти зад стените на козметологичните клиники.

Скалпелът може да поправи само външни дефекти. Пластичната хирургия не лекува комплекса за малоценност!

Лекарите не одобряват безотговорното отношение към пластичната хирургия. Добросъвестните специалисти не крият, че винаги съществува риск човек да стане жертва на лекарска грешка и форс-мажорни обстоятелства – от окапване на косата по слепоочията след повдигане на лицето и отпускането на върха на носа при ринопластика, до летален изход.

С моделираните носове се диша по-трудно, силиконовият бюст губи чувствителност и се втвърдява. Знаейки за неизбежния процент неуспехи, напоследък пластичните хирурзи задължително предвиждат в договорите с пациентите възможността за повторна безплатна операция. Известни са дори случаи, когато се налага козметологичната операция да се направи по няколко пъти. За такова развитие на събитията вина имат и пациентките, които често не предупреждават за реалното си състояние. Понякога под скалпела попадат жени, на които подобни манипулации са абсолютно противопоказани – страдащи от диабет, сериозни сърдечно-съдови заболявания, хипертония, заболявания на кръвта, хронични заболявания на бъбреците…

Имайки предвид чуждия горчив опит, напоследък дамите подхождат все по-внимателно към обновяването на формите си. Като цяло количеството пострадали от неуспешно проведени пластични операции в света остава стабилно. Точната цифра не се знае. Известно е само, че в 2-4% от случаите операциите завършват с усложнения от различна степен.

Успехът е винаги с нея
Легендарната Шер не е застрашена от подобни неприятности – актрисата ползва услугите на най-добрите клиники с безупречна репутация. При това тя прекарва по 2 часа дневно в спортната зала, плува и даже издаде два курса по видеофитнес за своите поклонници. “Имам мечта – никога да не остарея. Плаша се, че ще настъпи денят, когато ще дойде климаксът, ще се събудя като стара мърморана и няма да ми се иска да отида в Дисниленд”, заявява тя неотдавна в интервю. И за да не изглежда смешна, обяви, че прекратява концертната си дейност. Прощалният тур на звездата продължи 3 години. Но многобройните фенове на певицата не вярват, че нещо я застрашава. Ярко потвърждение за това са последните сингли на Шер – изповед на жената, готова както преди, за нов поврат в живота, готова да обича и да бъде обичана.

Всички в Холивуд правят това
Майкъл Джексън
е една от най-големите жертви на дисморфофобията. Няколко десетки операции превърнаха лицето му в уродлива безжизнена маска. Носът му периодично се смъква, а меките тъкани, по прогноза на хирурзите, скоро ще се превърнат в “кисело мляко”.

Деми Мур има повече късмет. Днес никой няма да познае във фината и изтънчена красавица предишната дългоуха и кривогледа девойка.

Памела Андерсън, със славата си на секс символ, а отчасти и с кариерата си, също е задължена на пластичната хирургия – силиконовият й бюст и “напомпаните” й устни свършиха своето. Старите протези тя замени с нови, продавайки предишните на аукцион за доста кръгла сума.

Подмладяване за един час
В последните години все повече хора в САЩ избират по-малко радикални и по-щадящи подмладяващи процедури – химически пилинг, инжекции с пълнители от гел или ботокс. Американците наричат тези процедури “lunch time”, имайки пердвид, че те могат да се извършат в обедната почивка.

За тези, които не искат да пострадат от скалпела
- Преди да се решите да коригирате носа, да увеличите бюста, да намалите талията, да изправите краката, премислете всички “за” и “против”. Консултирайте се с експерти от други клиники, изясенете какви усложнения може да предизвика предстоящата операция. Не се притеснявайте да задавате на лекаря глупави въпроси. Понякога точно те помагат да се спаси здравето.
- Пластичните операции са противопоказани за жените със сърдечно-съдови заболявания, астма, фиброзно-кистозна мастопатия, ревматоиден артрит, склеродермия. Опасно е да коригират формите си и тези, които са на възраст над 50 г.
- Изучете добре договора, сключен с частната клиника или медицинския център. В него трябва да бъдат ясно записани задълженията на клиниката – безвъзмездно коригиране на несъвършенствата, възможност за повторно безплатно оказване на услуга и обезщетяване на разходите за долекуване в друга клиника.
- Когато избирате клиника, ориентирайте се към тази, в която вече успешно са се лекували ваши познати. Немаловажен фактор е продължителността на съществуването й – колкото по-голяма е тя, толкова по-добре. Оптималните сезони за пластични операции са есента и пролетта.
- Скалпелът на хирурга не е всесилен, нещичко зависи и от вас. Ограничете въглехидратите и мазната храна, движете се повече. Иначе разликата между участъците от тялото, подложени на хирургическо усъвършенстване, и останалите без изменение, ще бъде твърде голяма.
- Дори всичко да е преминало успешно, бъдете готови за това, че след 5-7 години отново ще се наложи да легнете на операционната маса. Разбира се, ако искате да поддържате илюзията, че сте млади и красиви!

Радмила Попова
по сп. Здоровье

© Любомир Стойков
Всички права запазени!