Повече от 7 милиона момичета годишно забременяват непълнолетни


Около 7.3 милиона момичета под 18-годишна възраст раждат всяка година в развиващите се страни, поставяйки живота си в опасност.

Повече от 7 милиона момичета годишно забременяват непълнолетниТози проблем може да бъде разрешен само чрез промяна в отношението на обществото, съобщи ООН.

Повечето са от Субсахарска Африка и Южна Азия, като една десета от момичетата в Бангладеш, Чад, Гвинея, Мали, Мозамбик и Нигер са родили дете преди да навършат 15 години, съобщи Фондът на ООН за населението.

70 000 момичета на възраст между 10 и 19 години умират всяка година от усложнения по време на бременността и при раждането, съобщи фондът в ежегодния си доклад "Състоянието на световното население".

UNFPA предупреди, че това е "огромен глобален проблем", който изисква внимание, но призова правителствата и гражданските организации да осъзнаят, че момичетата не са единствените отговорни. Проблемите с бедността, лошото образование, липсата на информация за предпазните средства от забременяване и съществуващата практика деца да минават под венчило ( 9 от 10 раждания от тийнейджърки се случват при официален брак), също играят своята роля, както и насилственият секс.

Повече от 7 милиона момичета годишно забременяват непълнолетни"Много често обществото обвинява само момичето, че е забременяло. Действителността е, че бременността на момичето често не е резултат от нарочен избор, а от липса на избор и обстоятелства, които не подлежат на контрола му", заяви изпълнителният директор на UNFPA Бабатунде Осотимехин преди представянето на доклада "Майчинство в детска възраст" в Лондон.

Допитвания в развиващи се страни установиха, че 19% от жените на възраст между 20 и 24 години са родили за първи път преди да навършат 18 години или 36.4 милиона жени въз основа на данни за населението от 2010 година.

От тях 17.4 милиона души са от Южна Азия, 10.1 милиона са от Субсахарска Африка, а 4.5 милиона са от Латинска Америка и Карибския басейн, сочат данните на UNFPA.

Въз основа на тази информация авторите изчислили, че 7.3 милиона момичета стават майки всяка година, докато те самите са все още деца.

Два милиона от тях са на 14-годишна възраст или по-малки. Най-голям е процентът на майките-деца в Нигер (51%), следвани от Чад (48%), Мали (46%), Гвинея (42%) и Мозамбик (40%).

Млади момичета забременяват и в развития свят, но те представляват само 5% от общия брой, около 680 000, от които близо половината са в САЩ.

Източник: АФП