По-голямо бирено коремче = по-висок риск от деменция


Хората с много мазнини в областта на корема са изложени на 3,5 пъти по-голям риск да страдат от загуба на паметта и деменция на късна възраст, установиха американски учени.

По-голямо бирено коремче = по-висок риск от деменцияТе открили, че хората с много мазнини по корема имат по-ниски нива на протеина, който контролира усвояването на мазнините от черния им дроб.

Протеинът PPARalpha контролира усвояването на мазнините в черния дроб, но също така се среща в центъра, контролиращ паметта, хипокампуса, и отговаря за паметта и научаването.

Когато хората страдат от затлъстяване, те първоначално имат ниски нива на PPARalpha в черния си дроб, но впоследствие количествата му намаляват в цялото им тяло, включително в мозъка.

Невролози от Университетския медицински център Ръш в Чикаго смятат, че откритието им може да помогне за разработването на инжекция, която да подобрява научаването и паметта при хора с деменция.

Предишни изследвания установиха, че пасивното пушене, сънната апнея, пиенето, диабетът от втори тип и сърдечните заболявания също увеличават риска от деменция.

Източник: БГНЕС