Седмица на модата в Ливърпул: Не на солариума и рака на кожата


Модели, които използват солариум, няма да могат да се разхождат по модния подиум по време на Седмицата на модата в Ливърпул.

Забраната е част от инициативите за насърчаване на младите момичета в града да се осведомяват за опасностите от рак на кожата.


Седмица на модата в Ливърпул: Не на солариума и рака на кожата


50% от младите дами на възраст между 15 и 17 години в Ливърпул казват, че ходят на солариум
спрямо едва 11% на национално ниво.


"Здравето и благосъстоянието на нашите модели е от първостепенна важност и сме щастливи, че сме първата модна седмица, която налага пълна забрана за модели, използващи солариум", заяви организаторката на Седмицата на модата в Ливърпул Аманда Мос.

"Искаме моделите ни да изглеждат по най-добрия си начин, а това означава да не се излагат на риск от рак на кожата или преждевременно остаряване заради солариумите. Знаем колко много млади момичета в града използват солариумите и се надяваме, че показвайки им прекрасния външен вид на нашите модели от тазгодишната Седмица на модата в Ливърпул, ще им помогнем да осъзнаят, че няма нужда да ходят на солариум, за да изглеждат страхотно", каза още Мос.


Изследователи установиха, че ходенето на солариум само веднъж в месеца увеличава опасността от злокачествен рак, но близо половината от използващите солариум на възраст между 11 и 17 години в града признали, че ходят поне веднъж седмично.

Моделите, които ще участват в седмицата на модата, ще трябва да подпишат клетвена декларация, че няма да ходят на солариум по време на и след края на събитието, което ще се проведе от 14 до 19 октомври 2013.


Източник: БГНЕС