Най-добре е да се инвестира в превенция на стареенето


Най-добре е да се инвестира в превенция на стареенетоЗабавянето на остаряването е по-добра инвестиция в общественото здраве, отколкото научните изследвания за борба с рака и кардиологичните заболявания, стана ясно от изследване в САЩ.

Скорошни научни изследвания сочат, че е далеч денят, когато забавянето на остаряването ще е възможно, пишат авторите на това изследване, публикувано в американското издание "Health Affairs".

Дори и скромен резултат в тези изследвания би имал видим ефект върху здравословното състояние на хора над 65 години между 2030 и 2060 година, сочат учените от университета в Харвард, Масачузетс, Колумбийския университет и този на Южна Калифорния.

През 2060 година така в САЩ би имало 12 милиона души допълнително от третата възраст, които ще са в добро здраве.

Това е много повече отколкото би имало дори и да се изпълнят най-оптимистичните сценарии за борба с рака и сърдечно-съдовите заболявания.

"Ако може човек да остарява по-бавно, то би било възможно и да се забави появата на голям брой болести, водещи до инвалидизиране", пише Дана Голдман от университета в Южна Калифорния, която е един от основните автори на изследването.

Източник: АФП