Близостта на любими хора помага на болния от рак повече от самото лечение


Наличието на семейство е един от най-важните фактори при лечение от рак, показват изследвания на учени от Харвардския университет.

Онкоболните със спътник в живота си имат 20% повече шанс да оживеят от заболялите от рак самотници, показва изследването, на което се позовава британският вестник "Дейли мейл".


Близостта на любими хора помага на болния от рак повече от самото лечение


Учените от университета в американския град Кеймбридж, щата Масачузетс, внимателно проучили историята на раковите заболявания на 750 000 души - всички те имали една от 10-те най-разпространени разновидности на рака.

Според тях наличието на съпруг или съпруга оказва по-благотворно влиянието върху организма от самата химиотерапия.

Семейните хора откриват болестта на по-ранен стадий, още преди туморът да даде разсейки. Освен това са по-готови да се подложат на операция.

В същото време самотниците, включително вдовиците и вдовците, 17% повече се обръщат към лекарите, но при наличието на метастази, и с 53% по-малко са склонни да получат съответното лечение.

Онкологът Доктор Аял Айзър, който е ръководил проучването, смята, че подкрепата от "половинката" е решаващият фактор за желанието на пациента да се бори за оцеляване.

Въз основа на тези данни медиците правят заключението, че онкоболните трябва да получават социална подкрепа от приятелите, децата, роднините или от специализирани обществени организации. Помагат и различни мероприятия, организирани специално за тях - футболни мачове, концерти, театрални представления и други културни и развлекателни прояви.

Източник: БГНЕС