Кампания на Business Lady Club и сп. Business lady организира кръгли маси - "Ангели срещу рака на гърдата"

На 21 ноември (сряда), в град Плевен, в кафето на фондация „Св. Иван Рилски” се проведе кръгла маса, която беше част от националната кампания „Ангели срещу рака на гърдата”, организирана от Бизнес лейди клуб – Плевен.

Като част от националната кампания „Ангели срещу рака на гърдата”, стартирана от членовете на Business Lady Club и списание Business Lady, на 21 ноември се проведоха редица кръгли маси във всички по-големи градове в България. Датата не е избрана случайно, защото именно на този ден се чества Празникът на християнското семейство, свързан с добрината и сплотеността между хората.
Основната цел на кръглите маси беше да се дискутира как семейството приема, помага и влияе върху засегнатите от карцином на гърдата жени. Под мотото „Мамо, искам да си здрава” премина тазгодишната кампания, която цели ранна превенция на карцинома на гърдата. „Целта ни е не само майките да водят децата си на лекар, а и децата да се погрижат за майките си, като ги поканят или заведат на профилактичен преглед”, каза д-р Елиза Георгиева, председател на Бизнес Лейди клуб - Плевен и основател на Фондация „Св.Иван Рилски” в града.

На срещата присъстваха Петя Василева съучредител на фондация „Св.Иван Рилски”, медици, Боряна Булашъкова от Синдиката на българските учители в Плевен, началникът на „Отдел образование и култура” в Община Плевен – Йонита Иванова, общинският съветник от ПП ГЕРБ Плевен – Диана Данова, психологът на фондацията Илиан Илиев и пациентки, претърпели операция от карцином на гърдата.

Кампания на Business Lady Club и сп. Business lady организира кръгли маси

Д-р Елиза Георгиева поясни, че е важно да се провеждат профилактични прегледи, защото за съжаление здравната култура не е на високо ниво. „Има какво да се желае и да се постигне. Най-важно е това, което се говори да намери пряко приложение”, обяви д-р Георгиева. Специалистът по образна диагностика уточни, че методите за диагностициране на рак на млечната жлеза са три – мамография, ехография и изследване с антена за ядрено магнитен резонанс. Последният метод е най-точен, а апаратът, с който разполага МБАЛ „Св. Панталеймон” в Плевен, е последно поколение и резултатите от него са отлични. Изследването се прави съобразно възрастта на пациента, като това решава лекарят специалист по образна диагностика, както и хирургът онколог. „Важно е българската жена да ходи редовно на профилактичен преглед, защото всичко открито на време се лекува успешно”, заяви д-р Георгиева.

В подкрепа на думите й д-р Румен Стоянов хирург-онколог и асистентът му д-р Евгений Карастоянов съобщиха стряскаща статистика „Ежедневно 75 българи се разболяват от рак. Между 15 и 17 хиляди годишно пък умират от различни онкологични заболявания в България. Повече от милион души – пациенти, семействата им, както и лекарите са ангажирани в борбата с диагнозата рак. Всяка година с 2% расте и броят на ново регистрираните пациенти с онкологични заболявания”, каза д-р Стоянов. Той изтъкна и факта, че за лечението на тези хора са нужни повече от 200 млн. лв. на година. За това е важно да се знае, че първите по честота ракови образувания са на дебело и право черво, на белите дробове, на гърдата, на стомаха и не меланомните тумори на кожата. „Тези пет локализации са на над 50% от всички злокачествени заболявания. Основните причини за тях са затлъстяване и нерационално хранене, които водят до рака на дебело и право черво и рак на стомаха. Фактор за развитието на рака на белите дробове пък е тютюнопушенето и замърсената околна среда. Затова е важно от рано младото поколение да е възпитано и наясно за това, как може да се открие рака на гърдата. Много може да се направи, за да се открие рака навреме. Тук е ролята да се популяризира рационалното хранене, както и приучването на самото изследване по отношение на рака на гърдата и промените върху кожата”, каза д-р Стоянов в хода на срещата. Д-р Карастоянов допълни, че колкото по-рано се открие дадено заболяване, толкова изходът от него ще е по-добър и благоприятен.
Боряна Булашъкова от Синдиката на българските учители в Плевен благодари, че са привлечени като партньори в кръглата маса. „Убедени сме, че здравната култура започва от семейството, но тя трябва да се продължи в учебните заведения и самото общество. Желанието ни като синдикат, е да участваме в организирането на срещи и дискусии, както и информационни часове с учениците от средните школа”, каза Булашъкова. От СБУ също предложиха при подобни срещи, да се говори за начина на действие и справяне при откриването на онкологично заболяване. В тях задължително трябва да участват лекари и психолози, които да дадат професионална и съобразена с възрастта на младежите информация.

Кампания на Business Lady Club и сп. Business lady организира кръгли маси

Психологът Илиан Илиев подкрепи думите на медиците. „Здравната култура на българина не е на ниво. Прибягваме до лекар едва, когато проблемът чука на вратата. Тогава в повечето случай е късно и това е спънка в лечението. Затова във фондацията имаме идея профилактиката да тръгне още от училищното развитие”, каза психологът. Необходимо е да се провеждат курсове в горните класове на гимназиите, за да се обясни най-вече на младите жени, как може да се предпазят от това заболяване. Важно е да се работи и със семействата, защото подкрепата от страна на най-близките играе ключова роля в превъзмогването на рака. „Още от праисторически времена човекът се стреми да се събира в малки общности – родители, деца и дом. Това е малката групичка, която в течение на времето става едно семейство. То е описвано и в литературата. Важна е ролята на човека до теб – на подкрепящата страна, която в трудни моменти е плътно до теб”, заяви Илиев.

Общинският съветник, педагог и класен ръководител на средношколци Диана Данова коментира, че съществува час по биология и здравно образование. Според нея трябва да се наблегне на здравното възпитание. „Адмирирам идеята да се проведе образователна и здравна кампания сред учениците в Плевен. Надявам се, че това ще се случи. Искам учениците ми да научат повече, защото ролята на педагога не може да е такава, каквато ще е тази на лекаря сблъсквал се с проблема”, каза Данова.

Мнението на началника на отдел „Образование и култура ” община Плевен Йонита Иванова, е обмисляне на варианти за информиране. „Сред тях може да са и излизане от училището. Нужно е учениците да бъдат запознати първо с етичната страна на нещата, профилактиката и от там да се върви към здравното образование и възпитание”, каза Иванова. Според нея има възможност да се обхванат и всички училища като институции, за да се информират за инициативата. В същото време е важно и необходимо обхващането на учениците от 10-тите класове в часовете по етика. „На децата също ще им бъде интересно, да излязат от училище, за да научат нещо ново поднесено по интерактивен начин”, коментира тя.

Срещата по повод кампанията „Мамо, искам да си здрава”, завърши с кратко пожелание от страна на д-р Елиза Георгиева. Тя апелира всички в деня на християнското семейство, да са до близките си и да им покажат обичта си, защото тя е най-важна. Завърши с думите – „Гледай нагоре с вяра, напред с надежда, а покрай теб с обич!”.

Снимки:

1. – 2. Участниците в кръглата маса, проведена в Плевен

Фото: © Гергана Стоянова