Англичанка спечели Triumph Inspiration Award 2012

Силвия Тодорова

Със зрелищния старт на Седмица на модата в Шанхай, на 19 октомври се проведе и международният финал на конкурса Triumph Inspiration Award 2012. Над 500 гости бяха посрещнати в световно известния Музей на изкуствата „Миншенг” в Китай. Вдъхновени от тазгодишната тема "Дракони и пеперуди", 31 финалисти от цял свят представиха своите дизайнерски творения на модния подиум и разкриха уникалния дизайн на моделите си пред огромната аудитория от ценители на модата, сред които световно известни знаменитости, международни и китайски медии.

Вдъхновяващите дизайнерски творения на финалистите бяха оценявани от  жури с изтъкнати представители на модния елит: главеният редактор на италианското издание на „Вог” – Франка Созани, дизайнерите Ума Вонг и Матю Уилямсън, китайската актриса и певица Карен Мок, както и световноизвестният китайски фотограф Уинг Шия.

TRIUMPH INSPIRATION AWARD 2012

Победителите в конкурса Triumph Inspiration Award 2012 са:
1-во място:
Шаан Уайтфут от Великобритания с модела Ecliptic Renewal
2-ро място:
Алла Полозенко от Италия с модела Dragon & Butterfly Infinity
3-то място:
Лука Беке от Унгария с модела Reborn Warrior

TRIUMPH INSPIRATION AWARD 2012

Освен българската финалистка – Елена Златева, която спечели онлайн гласуването и достойно представи страната ни, преки впечатления от световния финал на конкурса има и проф. Любомир Стойков. Специално пред него победителката Шаан Уайтфут сподели, че веднага се е вдъхновила от темата „Дракони и пеперуди”, защото проектите й са нежни, женствени и деликатни и именно в такава насока иска да се специализира. За своя модел тя се е вдъхновила от първия цикъл на метаморфозата – от яйцата на пеперудите и е вкарала техните изображения в белите парчета плат в модела. Дизайнерското бельо на Шаан Уайтфут беше представено от китайския топмодел Бони Чен.

TRIUMPH INSPIRATION AWARD 2012

TRIUMPH INSPIRATION AWARD 2012

TRIUMPH INSPIRATION AWARD 2012

Най-силно вниманието на проф. Любомир Стойков все пак е било привлечено от италианския модел и от модела на Сингапур. Относно критериите за оценка дизайнерката Ума Вонг споделя пред проф. Стойков, че на първо място за нея е:  „дизайнът и на второ – човекът зад него – от къде идва, каква е културата му, какво усещане има, също така какви са бъдещите му планове, за какво се бори.”

Председателката на журито от своя страна - уважаваната Франка Созани, главен редактор на италианския „Вог”, споделя: "Това решение беше голямо предизвикателство за всички нас. Фантастичните творения, които са достигнали международния финал и се борят за тази уникална награда, са богати на вдъхновение и са реално доказателство за високото качество на дизайна".

TRIUMPH INSPIRATION AWARD 2012

Освен паричните награди за спечелилите първо, второ и трето място, всяка година Triumph дава възможност на победителя да развие своя дизайнерски модел в бельо, което се продава в магазините на Triumph по целия свят. Английската студентка по мода получи чек за 15 000 евро и ще последва стъпките на Богларка Бодис от Унгария, носител на наградата за най-вдъхновяващо бельо на Triumph за  миналата година с нейните “Les Fleurs du Mal”. Нейният адаптиран модел в момента е на разположение в избрани магазини на Triumph по цял свят и онлайн на www.triumph.com.

TRIUMPH INSPIRATION AWARD 2012

Снимки:

1. Моделът Ecliptic Renewal на Шаан Уайтфут от Великобритания
2. Моделът Dragon & Butterfly Infinity на Алла Полозенко от Италия
3. Моделът Reborn Warrior на Лука Беке от Унгария
4. Моделът „Танцът на дракона” на Елена Златева от България
5. Момент от церемонията по награждаването на световния финал на Triumph Inspiration Award 2012

Фото: © Triumph

6. Проф. Любомир Стойков заедно с прочутата китайска дизайнерка Ума Вонг.
7. Проф. Любомир Стойков заедно с българската финалистка Елена Златева
8. Проф. Любомир Стойков заедно с председателката на международното жури Франка Созани - главен редактор на "Вог" (Италия)

Фото: Личен архив на проф. Любомир Стойков

TRIUMPH INSPIRATION AWARD 2012

Четете повече във Fashion Lifestyle Magazine