ИЗБРАХА НОВИТЕ БГ ФИНАЛИСТИ В КОНКУРСА НА TRIUMPH ЗА НАЙ-ВДЪХНОВЯВАЩО БЕЛЬО

Силвия Тодорова

ИЗБРАХА НОВИТЕ БГ ФИНАЛИСТИ В КОНКУРСА НА TRIUMPH Световният лидер при бельото Triumph за пети пореден път предизвиква студентите по мода от цял свят да създадат най-вдъхновяващото бельо, да представят и защитят своята творческа концепция в рамките на световния дизайнерски конкурс „Triumph Inspiration Award”. България, която спечели световния финал през 2010 г. с модела “Морфология” на Николай Божилов, се включва за четвърти пореден път в конкурса и вече има своите 20 финалисти, които ще се състезават на тазгодишния национален финал през месец април.

При предварителната селекция на участниците на 12.03.2012 г. бяха избрани десет млади творци от Националната Художествена Академия (НХА) и също толкова техни колеги, студенти по мода от Нов Български Университет (НБУ). Авторитетното жури бе в състав: Дора Блек-Хемплер – управител на „Триумф Интернационал София”, проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода, проф. Майа Богданова - преподавател по моден дизайн в НХА, г-жа Дора Момекова – преподавател по моден дизайн в НБУ и Мария Георгиева-Савова – главен редактор на списание “ELLE”. Експертите бяха сериозно затруднени в избора на финалистите и най-добрите проекти, както заради големия брой желаещи да се включат, така и поради разнообразието от оригинални творчески идеи.  

ИЗБРАХА НОВИТЕ БГ ФИНАЛИСТИ В КОНКУРСА НА TRIUMPH

Финалистите от НХА, избрани да участват в българското издание на конкурса „Triumph Inspiration Award” 2012, са студенти, специалност „Мода”: Виктория Огнянова, Глория Иванова, Дафна Стоилкова, Евелина Гелина, Елена Златева, Ина Чокова, Мария Ничева, Полина Стоева, Теодора Шуманова, Яна Каприева. От НБУ допуснатите участници в националния финал са студентите по програма „Моден дизайн”: Валентин Апостолов, Десислава Боричева, Деяна Дойчинова, Ирина Александрова, Марина Арсова, Мария Петрова, Мария Попова, Мая Каранешева, Милена Миткова, Петя Зенгин.

ИЗБРАХА НОВИТЕ БГ ФИНАЛИСТИ В КОНКУРСА НА TRIUMPH

През 2012 г. в ежегодния световен дизайнерски конкурс за вдъхновение „Triumph Inspiration Award” се включват студенти по дизайн от 31 страни. Тазгодишното мото, върху което ще работят младите творци е „Дракони и пеперуди”. Едновременно конкретна и абстрактна, темата предлага свобода за креативна интерпретация и истински полет на въображението в годината на Дракона според китайския календар.

Студентите по моден дизайн от цял свят имат възможност да разработят своите творчески концепции на мотото, а българските финалисти са се вдъхновили от  китайската архитектура, символите на ин и ян, крилете като свързващ елемент между дракона и пеперудата, алхимията, танца на дракона и др. Силен акцент при част от проектите на финалистите е поставен и върху атрактивните и иновативни материи.

ИЗБРАХА НОВИТЕ БГ ФИНАЛИСТИ В КОНКУРСА НА TRIUMPH

Критерии, от които се ръководи журито във всяка от страните-участнички, както и членовете на престижното международно жури, са следните: иновативност и креативност при интерпретацията на зададената тема, индивидуалност и уникалност, естетика, качество на дизайна и реализацията, както и самото представяне.

ИЗБРАХА НОВИТЕ БГ ФИНАЛИСТИ В КОНКУРСА НА TRIUMPH

 

Снимки:

1. Дора Блек-Хемплер (права) и г-жа Дора Момекова, проф. Любомир Стойков,  Мария Георгиева-Савова и проф. Майа Богданова (седнали от ляво на дясно)

2. – 5. Скици на модели, участвали в предварителната селекция за националния финал на конкурса „Triumph Inspiration Award” 2012

Фото: © “От игла до конец”

Чети повече във Fashion Lifestyle Magazine

www.triumph-inspiration-award.com
www.triumphinspirationaward.com

www.facebook.com/inspirationaward