Парадокс или не - с българска роза вместо с български трикольор на конкурса "Най-добър модел в света"

Парадокс или не - с българска роза вместо с български трикольор на конкурса Най-добър модел в светаБългарското законодателство забранява българското знаме по време на конкурса "Най-добър модел в света", на който страната ни е домакин, предава БГНЕС.

"Българското законодателство забранява да се рекламира България с българското знаме. Всички световни телевизии, които ще излъчват конкурса по цял свят, ще покажат националните флагове на всички страни участнички, включително на България. Недопустимо е ние като домакини да нямаме право да включим трикольора си наред с другите държави", каза Силвестър Лолов, продуцент и собственик на правата на световния конкурс "Най-добър модел на света". Според Лолов това е тъжна картина, която пречи на страната ни да привлича туристи и да бъде популяризирана извън границите ни. Вместо със знаме България ще бъде представена с традиционната българска роза, която обаче е символ на родината ни единствено като туристическа дестинация. Той обясни, че тази година конкурсът няма за цел просто да сложи короната на победителката, но да покаже красиви места от родината ни, да разкаже части от историята на страната ни и да покаже паметници на културата, с които да представи България пред чужденците като богата и красива държава. По време на финала, който ще се излъчи на 30 юли от Античния театър в Пловдив, водещите ще правят директни включвания от София, Велико Търново и Смолян. Водещите на конкурса ще имат водещи дубльори-близнаци, които ще са на 4-5 годинки и ще говорят изцяло на английски език.

Парадокс или не - с българска роза вместо с български трикольор на конкурса Най-добър модел в светаТазгодишният конкурс ще се излъчи под логото "Почувствай магията" и ще бъде предаван директно по 14 световни телевизии. Прогнозите на метеоролозите предвещават дъждовно време, но организаторите увериха, че обмислят резервни варианти и нищо не може да попречи на конкурса.

На пресконференцията днес присъстваха претенденти от над 60 страни, като до дни се очаква да пристигнат в България участници от още 10-15 страни. Няколко момичета и момчета от Латинска Америка няма да успеят да представят страната си, заради изригнал вулкан в Чили. "Инцидентът попречи на претенденти от 7-8 латиноамерикански страни да пристигнат в България", обясни Светлана Шопова, международен директор на Best Model of the World.

На финалната вечер участниците ще дефилират в спортни облекла, бански костюми и вечерни тоалети. Журито ще разполага и със снимки на претендентите без грим и прическа, за да може да прецени истинската им физическа красота и излъчване. "Няма да има екстравагантни прически и силен грим", споделиха фризьорите и гримьорите на конкурса. Този път професионалистите няма да показват модни тенденции, а ще целят да подчертаят естествената хубост на момчетата и момичетата.

"Организацията на конкурса до този момент струва 230 000 евро", разкриха организаторите. Премиите за първите места са по 10 000 евро, а победители ще подпишат едногодишни договори с международни компании. "Участниците се борят за професионална реализация, а не за титла или парична награда", обясниха от "Best Model". Догодина домакин на събитието ще бъде отново балканска страна – Румъния.