Облекчете краката
Как да се справим с разширените вени и мазолите

В много професии краката имат значителна, дори основна роля. От тяхното състояние и здраве зависи не само доброто самочувствие на жените, но и често – как ще се справят с работата си балерини, танцьорки, фризьорки, куриерки, учителки... Най-често срещаното заболяване на краката са варикозно разширените вени, при това жените страдат от него по-често, отколкото мъжете.

Заболяване или козметичен дефект?
Красотата на краката зависи не само от дадената им от природата форма, но и от техния външен вид, пряко зависещ от здравословното им състояние. Ако под кожата се показват вени или “звездички” от тънки кръвоносни съдове, мини полите не са подходящи. Заболяване или козметичен дефект са показващите се вени?

Лекарите наричат варикозната болест синдром на слабостта на съединителната тъкан – стената на кръвоносния съд не издържа дори обиновените натоварвания и вената се разширява. Заболяването се формира с течение на годините. В ранните си стадии то действително може да се приеме като козметичен дефект. С напредването му обаче, може да се появят болки, спазми, отоци, възпаления (флебити и тромбофлебити). Още при първите симптоми е необходима консултация с хирург, а не самодейни опити за справяне с проблема с козметични методи.

Разширените вени могат да се разглеждат само от гледната точка на хирург-флеболог. Доста разширени повърхностни подкожни вени и малки венички само предупреждават за началото на болестта, при тях могат да се приложат и нехирургични средства. В началото може да се използват различни препарати-венотоници. Те се предписват от лекар-флеболог и се приемат като таблетки или се прилагат като гелове или кремове. Изпъкналите вени може да се замаскират с помощта на плътни чорапогащи с ефект на еластичен бинт (обикновено над 100 DEN). Те се предлагат от повечето производители на спортен инвентар и чорапогащи. За съвсем малките венички – звездичките от капиляри, се използват склерозиращи препарати. Те се вкарват във вената и слепват нейните стени. Но трябва да се знае, че самодейност при прилагането на такива препарати е абсолютно недопустима. Големите вени на възли могат само да се отстранят. За съжаление, хирургът не винаги може да премахне болната вена. Операцията е възможна само когато не е нарушена работата на дълбоките вени. Ако те са също разширени и запушени с тромби, кръвта престава да се оттича от краката и могат да възникнат сериозни усложнения. Флебектомията или премахването на вените, за съжаление, не трябва да се приема като панацея. Това е хирургична операция, след която по кожата остават малки белези. Освен това след операцията могат да се разширят съседни вени и да се наложи лечението да се повтаря.

Опасна ли е варикозната болест?
Последствията от нея са остър тромбофлебит, кръвотечение от варикозните възли, трофически изменения и заболявания на кожата, дерматити, варикозни язви. Най-сериозното усложнение е образуването на тромби в разширените вени и тяхното отделяне. Отделилият се тромб най-често попада в белите дробове и предизвиква тежка, смъртно опасна болест – тромбоемболия на белодробната артерия.

Причини за появата на разширени вени
Смята се, че болестта е генетично заложена и ако нашите майка и баба са страдали от нея, ние също сме предразположени. Варикозно разширените вени се появяват в резултат на слабост на съдовите стени на вените, загуба на тонуса и еластичността на мускулите, недостатъчност на клапанния апарат на вените. Но това са само предпоставки. Основните причини за болестта са повишеното вътрешносъдово налягане и застоят на кръв във вените.

Първите признаци на болестта
Краката бързо се уморяват, с наближаване на вечерта отичат ходилата, появява се чувство на тежест, спазми в мускулите на прасците. Вечер, а понякога и през нощта намалява чувствителността на краката. Появяват се умерено разширени вени на бедрата или пищяла. Всичко това налага незабавна консултация с лекар-флеболог.

Профилактиката
По-високо краката от земята – това е един от основните принципи на профилактиката на варикозно разширени вени. Колкото по-високо от земята са краката, толкова по-малко е натоварването на вените, толкова по-лесно и свободно кръвта се оттича от краката. Препоръчва се да се води подвижен начин на живот, да не се вдигат и да не се носят тежести, да не се стои прав или седнал дълго време на едно място, да се поддържа нормално тегло. Но дори при спазването на всички тези препоръки никой не е застрахован от варикозната болест – от гените не можеш да избягаш. Плуването е не само един от най-добрите начини за профилактика, то помага и при лечението. Във водата повърхностните вени на работещите мускули се свиват, натоварването им става по-малко, накратко – условията са идеални за тренировка на вените.

Придобийте полезни навици
Хората, предразположени към варикозно разширени вени, не е желателно да стоят дълго време прави. Ако това не може да се избегне, постарайте се не просто да стоите, а да ходите, да се движите. Правете често прекъсвания, по време на които се старайте да вдигнете краката на по-високо!

Полезни са ежедневните разходки, по време на които става съкращаване на мускулите на пищялите и отток на кръвта от вените. Ако ви се налага дълго време да сте седнали, пробвайте последователно да стягате и отпускате мускулите на пищялите.

По възможност по-често дръжте краката нависоко. Може удобно да ги настаните на съседния стол докато гледате телевизия например, тогава натоварването на вените ще бъде доста по-малко.

Не стойте с кръстосани крака. При премятането на единия крак върху другия се създава препяствие по пътя на кръвопотока.

Ако откриете в подколенната ямка малка мрежичка увеличени кръвоносни съдове, не отлагайте за после, започнете водни процедури. Ако състоянието на здравето ви позволява – вземайте контрастен душ всяка сътрин и вечер. Той въздейства много добре на кръвообращението и на организма като цяло. Ако контрастният душ не ви е по силите, правете контрастни ванички за крака.

Много полезен е масажът и самомасажът на краката. При самата болест обаче, масажът е противопоказан. Масажът трябва да започва от мускулите на бедрата, отдолу нагоре, от колянната става до слабините – поглаждайте и разтривайте мускулите. С възглавничките на пръстите разтрийте колянната става. След това с юмруци натиснете няколко пъти на подколенната ямка и с кръгови движения добре масажирайте тази област.

Легнете по гръб, сгънете краката в колената. С поглаждащи движения разтворете колената. Масажирайте мускулите. След това масажирайте всеки пръст на краката. С движения отдолу нагоре потупайте повърхността на ходилата и глезените, с кръгови движения масажирайте стъпалото и петата, и енергично разтрийте ходилото и глезенната става. С леки движения на пръстите погладете целия крак отдолу догоре, започвайки от ходилото и завършвайки на горната част на бедрото. Повторете целия комплекс два-три пъти.

За профилактика, а също и в ранните стидии на болестта добър ефект има ябълковият оцет. Пийте два пъти дневно две лъжички ябълков оцет в чаша вода. Ефектът е забележим едва след месец. Вените престават да се подуват, изчезват козметичните дефекти, характерни да първия стадий на заболяването. За профилактика на нощните спазми изпозвайте крем от ябълков оцет – 1 жълтък, 1 ч. л. терпентин и 1 суп. л. ябълков оцет се разбиват добре и се втриват в кожата на краката за през нощта.

Откажете се от пушенето, съпътстващата го кашлица предразполага към повишеното венозно налягане.

Какви дрехи да изберем?
Откажете се от тесните дрехи. Всяка дреха, която пречи на нормалната циркулация на кръвта в областта на бедрата и пищялите, в частност силно опънатите, обтегнати панталони, усилва застоя на кръвта във вените. Използвайте лечебни еластични чорапи и къси чорапи. Ако обуете еластичните чорапи сутринта, преди да станете от леглото, те ще могат да осигурят оттока на кръвта в направление към сърцето.

Какви обувки да носим?
Не се препоръчват обувки, както на твърде висок, така и на много нисък ток – той трябва да бъде със средна височина. Ако ви се налага да носите обувки с тесен връх, от време на време ги събувайте и разтривайте мускулите на пищялите.

Полезната храна
Заменете мазната с богата на растителни влакна храна. В страните, където е прието да се употребява голямо количество хранителни влакна, варикозно разширените вени на практика са неизвестни. Употребявайте храна, богата на растителни влакна – плодове, зеленчуци, житни растения. Това подпомага размекването на съдържанието в червата и намалява налягането на стените на вените. Не се препоръчва да се яде сладко. Сутрин и вечер изпивайте чаша вода с 2 суп. л. мед и същото количество ябълков оцет. Постарайте се да се отървете от излишните килограми. Колкото по-голямо е теглото, толкова по-голямо е и натоварването на вените на краката.

Много е важно храната да е богата на витамини, които укрепват кръвоносните съдове, възпрепятстват образуването на тромби и подобряват кръвообращението в малките кръвоносни съдове. Витамин Р, особено в съчетание с витамин С, възстановява еластичността на съдовете, намалява пропускливостта и чупливостта на капилярите. В голямо количество той се съдържа в шипката, цитрусовите плодове, касиса, зеления чай, кафето, бирата, виното от грозе. Витамин В1, недостигът на който води до мускулна слабост, загуба на чувствителност в краката, парене и отоци, се съдържа най-много в боба, зърнените култури, месото, черния дроб и бирената мая. Витамин В6 е необходим за много химични процеси, протичащи в организма, участва и в образуването на кръвта. При недостига му могат да възникнат болки в краката, спазми, появяват се кожни заболявания. В най-голямо количество той се намира в черния дроб, фъстъците, зърнените храни, бирената мая, триците, яйчния жълтък, пилешкото месо, броколи. Не трябва да се забравя, че витамин В6 се разрушава при нагряване или замръзяване. Ако лесно се образуват синини, раните заздравяват бавно, ако боледувате често, оплаквате се от слабост и липса на апетит – по-скоро на организма не достига витамин С. Той се съдържа в цитрусовите плодове, шипката, касиса, чушките, пъпешите, доматите, зелените зеленчуци. Освен витамини са необходими и микроелементи – мед, цинк, калций, манган, калий, натрий, мастни киселини.

Лечебна гимнастика за крака
Легнете на пода, подпрете се на плешките, вдигнете крака и раздвижете пръстите нагоре и надолу 10 пъти, после направете с тях кръгови движения. Повъртете стъпалата по посока на часовниковата стрелка и обратно. Изпълнете упражнението 10 пъти.

Легнете по гръб и се повдигайте от плешките, като държите високо краката, докато не ви омръзне. Правете това упражнение всеки ден.

Ако краката постоянно отичат, поставете през нощта под тях одеяло, сгънато на цилиндрична възглавница. Това малко ще облекчи състоянието им.

Във всяко удобно за вас време се старайте да изпълнявате кръгови движения със стъпалата по посока на часовниковата стрелка и после обратно.

На заниманията по аеробика или вкъщи отделете 15 минути за разтягане. То не само ще съхрани гъвкавостта на фигурата ви, но и ще помогне за изтласкване на кръвта от вените.

В легнало положение правете упражнението “велосипед”.

Като профилактика и при неусложнени форми на заболяването много добри резултати дават бягането, плуването, оздравителното ходене.

Народната медицина съветва
Пийте сутрин и вечер по една чаша отвара от коприва. 1 суп. л. листа залейте с 200 ml вряща вода и варете на водна баня 15 мин.

Половин половинлитрова бутилка напълнете с нарязани листа от каланхое, напълнете догоре с 40-процентен спирт, оставете на тъмно 7 дни като периодично разклащате сместа, а накрая я прецедете. Обтривайте краката с настойката отдолу нагоре всяка вечер в продължение на 4 месеца.

Пийте по 20-25 капки на ден сок от свежи цветове на конски кестен. Приемайте по 30-40 капки 3-4 пъти дневно настойка от конски кестен – 50 g цветове или плодове на 0.5 l водка. Намазвайте болните вени отдолу нагоре сутрин и вечер. Може да се използва и настойка от цветове или плодове на ясен.

На поразените участъци поставяйте компреси от кашица от зелени листа на чесън. Закрепете компреса с бинт и го сменяйте 1-2 пъти на ден.

Спасете краката от мазоли
При продължителен натиск или триене клетките на кожата започват усилено да изработват кератин като реакция на защита. На стъпалата, на пръстите на краката и на петите се появява ненормално удебеляване на кожата, т.нар. мазоли. Обикновено те се образуват през есента, зимата и пролетта, когато носим ботуши и закрити обувки. При излишно количество кератин в тъканите, мазолът има жълтеникав цвят. През лятото, когато обуваме сандали, кожата на краката не само е на показ, но тези некрасиви болезнени образувания могат и да се възпалят.

Какво да направим?
Добавяйте във водата, с която миете краката, малко амоняк или сода. При леки и повърхностни мазоли се препоръчват вани за крака, по време на които мазолите се премахват с пемза. След подсушаването на краката на мазолите се поставят специални пластири с лекарство. Процедурите продължават до изчезването на мазолите. Трябва да се внимава пластирите да не попаднат на здрава кожа, тъй като могат да възникнат възпаления. Ако мазолите се образуват между пръстите, вечер ги намазвайте с подхранващ крем, а през деня ги напудряйте с антибактериален прах. Кремът се втрива с масажни движения от краищата на пръстите. При мокрещите мазоли не трябва да се използва антибактериален прах. По-добре е те да се лекуват от дерматолог.

Старите мазоли могат да се премахнат по следния начин. Направете сапунено-содена ваничка от ? суп. л. сода и 2 l вода. След това намажете мазола с мазолна течност, лапис (адски камък) или наложете мазолен лейкопласт. Течността се нанася само на мазола, иначе може да повреди здравата кожа около него. Ако мазолът не се премахва от първия път, процедурата се повтаря.

Как можете де премахнете твърдите мазоли? След омекването във ваничката, която се прави вечер, мазолът се намазва с мазен крем и се поставя парченце алое, разрязано по дължина. След това се поставя компресна хартия или найлон и се фиксира с пластир. Сутринта компресът се сваля и мазолът се намазва с мазолна течност. Премахването на вроговените мазоли е най-добре да се прави в специализирани кабинети. В домашни условия по предписание на лекар те може да се намазват с колодиум с 10-процентна салицилова или млечна киселина или да им се поставят специални пластири. След намазването (2-3 пъти) трябва да се направи топла вана за крака за 10-15 минути в сапунено-соден разтвор – 1 l вода, 1 ч. л. сода и 30-40 g настърган домашен сапун. Размекнатата вроговена част внимателно, без да се предизвиква кървене, се остъргва с ножица или ножче за бръснене, предварително дезинфекцирани в спирт или одеколон. Когато краката изсъхнат, добре е да се направи компрес от подхранващ крем, в състава на който има витамин А. Кремът се намазва на парченце марля и се слага на мазола, а отгоре се поставя компресна хартия и се превързва. Ако тези процедури не помагат, мазолът се премахва по хирургичен път.

Народната медицина против мазолите
За премахване на мазолите се използва прополис, смесен с мазнина, който се поставя на мазола във вид на питка. Помага също и растително масло. След измиване на краката преди сън ги масажирайте и намажете с растително масло или разтвор на витамин Е, който е естествен антиоксидант и витамин на подмладяването. Ако прилагате тази процедура редовно, след 3-4 дни мазолите ще започнат да омекват и постепенно ще изчезнат. Друга рецепта: накиснете краката в топла вода за десетина минути преди сън, след това привържете към мазолите коричка лимон с меката част. След 2-3 дни повторете процедурата, след което отново накиснете краката в топла вода и внимателно премахнете мазола. Добър ефект има и гореща настойка от невен, която се пие на порции през деня – 2 ч. л. суров материал се заливат с 400 ml вряща вода. И една съвсем лесна рецепта: ежедневно сутрин и вечер правете вани за крака. След тях поставете на мазолите среда от хляб, навлажнена с оцет.

Как да се предпазим?
За да предотвратите образуването на мазоли, подбирайте много внимателно обувките, които трябва да съответстват на краката и по форма, и по размер. Яжте повече моркови – по 300 g на ден, тъй като витамин А, който се съдържа в тях, регулира образуването на роговия слой на епидермиса. Преди сън вземайте концентрат на витамин А. За по-доброто му усвояване, капнете 10 капки върху парченце черен хляб.

Радмила Попова
по материали от Интернет

© Любомир Стойков
Всички права запазени!

Списание ПЕРФЕКТА – ИЗИСКАН ПОДАРЪК ЗА ВСЯКА ЖЕНА!

В августовския брой:

Бягство от жегата – как да направим живота прохладен
Облекчете краката – как да се справим с разширените вени и мазолите
Враг номер 1 на жените – как да преборим “портокаловата” кожа
Летният зной множи бръчките
“Даровете” на Венера поразяват сексуалните авантюристи
Истината за “шопинг” зависимостта
Водата дарява младост – ползата от хидратиране
Борислава Йовчева е новата Мис Бикини
Шанс да спечелите много награди