Недоспиването може да доведе до напълняване

Недоспиването може да доведе до напълняванеЛипсата на сън кара деня да се проточва и забавя метаболизма, принуждавайки тялото да използва по-малко енергия, сочат данните от ново европейско изследване.

Резултатите, изнесени в American Journal of Clinical Nutrition, прибавят към доказателството, че загубата на сън може да доведе до качване на килограмите - не само като увеличава глада, но и забавяйки темпото на изгаряне на калориите. Изследването показва, че подсигуряването на достатъчно сън може да предотврати натрупването на тегло, заяви Кристиан Бенедикт от университета в шведския град Упсала, който ръководи изследването. "Нашите проучвания показват, че лишаването от сън за една нощ намалява разхода на енергия при здравите мъже, което предполага, че сънят допринася за регулирането на разхода на енергия през деня при хората", пише ученият.

По-ранни изследвания свързваха лишаването от сън с натрупването на тегло. Те показаха, че лишаването от сън води до повишаване на нивото на стрес и глад през деня. Редица изследвания показват, че хората, които спят пет или по-малко часа, е по-вероятно да напълнеят или да се разболеят от диабет. Експертите смятат, че факторите като начина на живот и диетата може да добавят към риска от затлъстяване и не е съвсем сигурно, че лишаването от сън непременно води до наднормено тегло. БГНЕС