Уханието на рози подобрява съня


Уханието на рози подобрява съня Представете си живота без миризми, без уханието на печен хляб, прясно окосена трева или силно сутрешно кафе. Може би си мислите, че тези преживявания са приятни, но незначителни. Нови изследвания показват, че миризмите могат да притежават много по-мощна сила, отколкото предполагаме.

Учените откриха, че ароматите могат да оказват влияние както върху нашето психологическо състояние, така и върху физическите ни реакции.

Студенти, които подушат аромат на розмарин или лавандула са в състояние да запомнят много повече информация. Освен върху паметта приятното ухание може да се отрази и на съня.

Уханието на рози подобрява съня Ароматът на рози може да ви осигури приятен сън, за разлика от този на развалени яйца, от който можете да сънувате кошмари.

Миризмата на жасмин в една стая подобрява възможността за разрешаването на някакъв проблем. Откривайки това, учените решили да експериментират с ученици. Те се надявали, че ароматът на мента комбинирани с звуци от течаща вода и шумолене на листа по време на урока, ще подобрят концентрацията на учениците.

Ментата увеличава и издръжливостта на организма при по-големи физически натоварвания. Оказва се, че ароматите имат реална роля в подобряването на живота на хората. "Невероятно е как миризмите могат да имат такъв контрол над нас", твърдят учените. /БГНЕС