Създадоха математически модел за остаряването на татуировките

Създадоха математически модел за остаряването на татуировките Какво е общото между Анджелина Джоли, Дейвид Бекъм и съпругата на британския премиер Саманта Камерън? И тримата имат татуировки, които ще остареят и ще се променят малко или много в зависимост от кожата, размера на татуировката излагането на слънчева светлина, сочи изследване.

Британски учен е изработил математически модел, който позволява да се "предскаже" как ще се държи една татуировка дълго след като е направена - 20 години по-късно например. Предвиждането на това е важно както от здравословна гледна точка - тъй като мастилата съдържат тежки метали - олово, никел, цинк или живак, но също и от естетична гледна точка.

"Татуировките са невероятно популярни - близо една трета от американците между 18 и 25 години си правят татуировки", твърди Йън Йимис от британския университет UCL (University College London). Той припомня, че засега не се знае много за промените, които настъпват с времето с тях.

Ученият е проучил разпространението на мастилото в слоевете на кожата, за да достигне до математическа формула, чрез която да "предвиди поведението" на една татуировка с годините. Инжектирането на мастило има като първи ефект имунна реакция, като белите кръвни телца се мобилизират, за да изнесат "замърсителя" мастило. Така една част от мастилото се отделя чрез лимфната система. Останалата част е "задържана" в клетки /фибробласти/ под повърхността на кожата. С остаряването частиците мастило се разпръсват под кожата, когато клетките се делят или умират. Така типът кожа, размерът на татуировката, излагането на слънце, възрастта, и типът мастило имат влияние върху начина на разтваряне на рисунката. Например фините детайли колкото и да са красиви губят очертанията си след 15 години, твърди ученият. АФП