На ноемврийската БЕЛА не й е студено.
И вас ще стопли със... СПЛОТЕНА ДОБРОТА


На ноемврийската БЕЛА не й е студено"Няма по-голяма сила от сплотената доброта” е откритие на писателя ЕМИЛ АНДРЕЕВ. Романът му “Стъклената река” бе избран за роман на годината пез 2005-а и получи наградата „ВИК”, а „Проклятието на жабата” спечели друга голяма българска награда за белетристика – на веригата книжарници „Хеликон”. През октомври бе и премиерата на филмовата продукция „Стъклената река”, заснета по едноименната му книга.

В този брой на „Бела” Емил Андреев говори не само като професионален писател, но и като мъдрец, открил силата на родовата памет, сплотената доброта и свободата да живееш без сладка сигурност, но да останеш верен на себе си.

За някои родината е иконата на душата, а емигрантството прилича на грехопадение. Грехопадението е познание и път. Пътят на емигранта носи различни отговорности в сравнение с отговорностите на другите хора. Емигрантите се свързват със света чрез целите и мечтите си. Често между нас и тях се препречва територия ничия земя и се настанява неудобната ситуация, в която нито ние смеем да им кажем „Елате си”, нито те смеят да ни кажат „Идваме си.” Превърнахме темата за емигрантството в основна за ноемврийския брой на „Бела” и я обговорихме от всички страни в рубриката „Да поговорим”.

На ноемврийската БЕЛА не й е студеноПредседателя на Държавната агенция за българите в чужбина РОСЕН ИВАНОВ вярва, че емигрантството не е акт на отричане на държавата. За него „родният край и родната държава е най-прекрасното място на света”. Най-смислената кауза, която г-н Иванов намира за важно да преследва, е емигрантите да останат с добър спомен за своята държава и техните деца да знаят, че са българи.

Подкрепяме го, защото, както твърди Мирослава Иванова в този брой „понятията „родина” и „чужбина” по някакъв необясним начин се осветяват взаимно и дават на всички ни да разберем, че чужбините се повтарят, но родините – не”.

В новия брой на „Бела” Петър Златанов ви запознава с подобрената версия на БЕН АФЛЕК , който като че ли започва да излиза от временната криза, в която беше заседнал доскоро. Критиците вече определиха „Градът” – филм, в който за първи път Бен е сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля – като кръстоска между „От другата страна” на Скорсезе и „Жега” на Майкъл Ман.

На ноемврийската БЕЛА не й е студеноРаждането вкъщи е болна тема само за онези, които не разбират какво точно означава това. Никъде в Европа и Америка няма да те нарекат ненормална, ако си решила да родиш нормално – тоест у вас. То и раждането в болница може да е нормално, стига да те оставят да участваш в него. В какво се изразява това „участие” ще разберете от разговора ни с Меглена Делчева – млада образована жена, взела съзнателно решение да роди неасистирано в домашни условия. „Този момент е толкова интимен, колкото и сексът. Да раждаш пред изучаващите погледи на непознати, е толкова стресиращо, колкото и да правиш секс пред камера” – споделя тя в статията „Церемония по посрещане на бебето”.


И още в новия брой на Бела:

ХАЯ: Като над джунглите в Амазония

МОДА: Новите палта

КРАСОТА И ЗДРАВЕ: Поръчайте си експресна младост. Шоколадови маски. „Козметичната” сода. Маникюр във форма. Каре, но късо и динамично. Истината за болките в гърба. Пилатес с Руми. Обратна връзка със стреса. Отслабване по английски.

САМОПОЗНАНИЕ: „Щастлива мисъл” ли е творчеството.

ТЯ И ТОЙ: Загубени без превод.

МИКРОФОН ЗА ПСИХОЛОГА: Неизбежна ли е раздялата.

ДЕЦА: Как да им говорите, че да ви чуят.

ЧИК СПОРТ: Там, където слънцето (не) изгравя.

АСТРОНАВИГАТОР: Твоят верен астрогид за месец октомври

БЕЛА КЪЩА: С тесто и ябълки. Антиракови ястия. Патица с портокали (или Ренесансовият чеиз на Катерина Медичи). Въведение Богородично. Основни задачи в градината през ноември.

БЕЛА – за жените, които знаят и не знаят какво искат!

www.bela.bg