Седмицата на модата в Ню Йорк в сянката на смъртта на Маккуин

Седмицата на модата в Ню Йорк в сянката на смъртта на МаккуинСедмицата на модата Есен-Зима 2010 бе открита в Ню Йорк на фона на разлюляния от очевидното самоубийство на британския дизайнер Александър Маккуин моден свят.

„Това е ужасна новина. Толкова е тъжно да бъдеш толкова отчаян. Такъв голям талант, такава поезия – ужасяващо е“, споделя доайенът на нюйоркската мода Диан фон Фюрстенберг, ръководител на Съвета на модните дизайнери на Америка. Маккуин, открит мъртъв в лондонското си жилище, нямаше планирано участие в седмицата в Ню Йорк. Но смъртта на яркото, 40-годишно „лошо момче“ помрачи шоуто, което предхожда модните изяви в Лондон, Милано и Париж. Новината се разнесе в Лондон малко след като модели започнаха да представят облекла на подиумите в Брайънт Парк в сърцето на Манхатън. „Неговият неконформистки моден глас много ще липсва“, според Ребека Пайл-Фридман, ръководител на Департамента за моден дизайн към нюйоркския институт „Прат“. „Той беше голямо вдъхновениe за дизайнери и почитатели на модата от мига, в който нахлу на сцената с уникалния си възглед, съчетание на красота с агресивната енергия на крайностите в моделите му. Загубата му оставя огромна празнота в света на модата“. Тим Бланкс, моден критик на сайта style.com също отдаде почит, наричайки Маккуин „архиромантик с песимистична склонност“.

Това е последният път, в който нюйоркската Седмица на модата ще се състои в палатките в Брайънт Парк, край Таймс Скуеър, преди да се прехвърли в далеч по-просторните пространства на Линкълн Сентър за колекцията Пролет-Лято 2011 през септември. Сред дизайнерите през тази седмица са ливанецът Жорж Чакра, Дона Каран, Катрин Маландрино и фон Фюрстенберг. Друг силен момент на седмицата ще бъде съвместното представяне на дизайнери от Африка в рамките на презентация на списание „Arise“ на марката „African Collective“. Американският стилист Марк Джейкъбс, често възприеман като другото ужасно дете заедно с покойния Маккуин, се очаква да открие представянията идната седмица заедно с десетки други дизайнери, сред които ветерани и нови имена на сцената. Финалът е за шоутата следващия четвъртък на колекциите на Исаак Мизрахи, Ралф Лорън, който току-що навърши 70, и Келвин Клайн. АФП

Вижте още снимки от Седмица на модата Mercedes-Benz в Ню Йорк