ПОЧИНА АЛИКЗАНДЪР МАККУИН

* Светът скърби за лошото момче на Великобритания

Проф. Любомир Стойков

ПОЧИНА АЛИКЗАНДЪР МАККУИН Британският дизайнер Аликзандър Маккуин беше открит мъртъв в дома си в Мейфеър, Лондон. Според източници, като британският "Дейли Мейл" и френският “Льо Монд”, той се е самоубил.

Това се случва само няколко дни след кончината на неговата майка Джойс, с която дизайнерът е бил изключително близък и броени дни преди началото на Лондонската седмица на модата.

Преди три години Маккуин губи и своята най-близка приятелка и покровител Изабела Блоу. Тогава тя слага край на живота си, след като се оказва, че е болна от рак.

През 1991 г. Блоу присъства на представянето на първата му колекция и я изкупува цялата.

Така тя отваря пред Аликзандър Маккуин вратите към света на модата. Днес, същият този свят скърби за едно от най-талантливите си деца.

“Той беше гений, няма втори като него”, заявява дизайнерът Матю Уилямсън. Според Доменико Долче и Стефано Габана “той напусна модата и остави празнота, която няма кой да запълни”. Виктория Бекъм споделя: “Той владееше модата, притежаваше креативен гений и изключително вдъхновение”. През 2003 г. “Таймс” пише за него: “В света на модата Маккуин е със светлинни години напред от всички останали”.

ПОЧИНА АЛИКЗАНДЪР МАККУИН

В периода 1996 г. – 2004 г. Маккуин печели четири пъти наградата “Дизайнер на годината” на Съвета на модните дизайнери. Истинското му име е Лий Маккуин. През 2004 г. в пресата е публикувано интервю с Аликзандър Маккуин, като въпросите му задава неговата майка. Тя го пита “Кой е най-големият ти страх”, а отговорът е “Да умра преди теб”.

...Като журналист и моден критик съм се срещал се няколко пъти с Аликзандър Маккуин и съм имал големия шанс да го интервюирам за мои телевизионни предавания и филми. Той бе в истинския смисъл на думата новатор, бунтар и непослушен творец. Наложи се много бързо в света на модния дизайн със своята различност и с нежеланието си да повтаря конвенционалните схеми на модата. Личността му излъчваше душевна чистота, скромност и вглъбение – поне аз така съм го запомнил.

ПОЧИНА АЛИКЗАНДЪР МАККУИН

Стопроцентов работохолик с дълбока мисъл, богата информираност и безумно чувство за хумор са само допълнителни щрихи към спомена ми за него. Аликзандър Маккуин бе пример за провокативност, новаторство и авангардизъм – ценности, без които е невъзможно съществуването на оригиналната мода. Заедно с това той – още като дизайнер на „Живанши”, показа брилянтно усвоената техника за създаването на уникати, за творенето на шедьоври на висшата мода. В следващите редове ви предлагам малък откъс от моя статия за Маккуин, публикувана в електронното списание „Fashion Lifestyle Magazine” със заглавие „Аликзандър Маккуин: „За идеите си мога да жертвам всичко”.

За творческия успех на един дизайнер може да се съди както по отзивите в медиите и получените награди, така и по пазарните нормативи и имиджа на неговите клиенти. Кои знаменитости харесват и си купуват произведенията на Маккуин? Списъкът ще се окаже твърде дълъг, но дори и споменаването само на няколко имена вече е показателно за значимостта и популярността на марката “Аликзандър Маккуин” – Дейвид Бауи и Кийт Флинт от “Продиджи”, Мадона и Изабела Блоу, Михаил Горбачов, принц Чарлз, лорд Ротшилд и един куп още кино- и рокзвезди. Ролята и значението на Маккуин за световната мода са многостранни. Като един от най-революционно настроените и радикални творци, той допринася заедно с още няколко свои колеги да се промени въобще схващането за модерно в облеклото през втората половина на 90-те години и началото на ХХІ век.

ПОЧИНА АЛИКЗАНДЪР МАККУИН

Аликзандър има и заслугата да се театрализира допълнително модата, като набляга на пърформанса и провокацията, като неизбежни компоненти от новата модна визия. Той допринася и за съединяването на уличния и класическия стил, за намирането на оптималната връзка между висшата мода и субкултурата, между модата и анти-модата. По този начин знаменитият дизайнер успява да докаже, че за оригиналния създател на облекла не може да има табута и че колкото по-разкрепостено мисли той, толкова е по-голяма гаранцията за постигането на най-големия капитал на модата – новия външен вид и генералната промяна на формата...

ПОЧИНА АЛИКЗАНДЪР МАККУИН

Днес модният свят е тъжен, защото си отиде едно от най-талантливите му деца. Днес модният дизайн е унил, защото се раздели с един изключителен моден творец – майстор, експериментатор и вдъхновител на новите генерации. Днес всички хора на изкуството би трябвало да скърбят, защото празнината след загубата на Аликзандър Маккуин няма да бъде запълнена никога.

Сбогом, Аликзандър! Няма да те забравим и винаги ще те обичаме!...

Прочетете повече в : www.fashion-lifestyle.bg

Източници: www.dailymail.co.uk , www.lemonde.fr , www.fashion-lifestyle.bg

Снимки:

1.
Аликзандър Маккуин.
Фото: vogue.co.uk
2. Aликзандър Маккуин заедно с Изабела Блоу.
3. Дизайнерът заедно със своята майка.
4. Аликзандър Маккуин и Джанет Джексън.
5.Аликзандър Маккуин с Наоми Кембъл и Кейт Мос.
Фото: www.dailymail.co.uk

ВИДЕО:
Аликзандър Маккуин : документален филм – 1 част
Аликзандър Маккуин : документален филм – 2 част
Аликзандър Маккуин : документален филм – 3 част