Списание ПЕРФЕКТА – ИЗИСКАН ПОДАРЪК ЗА ВСЯКА ЖЕНА!

В новия брой:
Несъвместимите кремове – Кой с кого не се “погажда”?
Козметичните серии – комплексна грижа за кожата
Антиоксидантите съхраняват младостта на кожата
Мезотерапията – нови възможности за възвръщане на красотата
Невероятните тайни на женското тяло
Шанс да спечелите много награди
Специално интервю със звездата на агенция Xground Диляна Попова

На корицата: Диляна Попова, Xground
Фотограф: Ангел Цветанов
Прическа: Веселин Качев за Luxor
Грим: Кирил Чалъков
Стил: Краси и Ани Стефанови - Арт студио КА

НЕСЪВМЕСТИМИТЕ КРЕМОВЕ
Кoй С КОГО НЕ СЕ "ПОГАЖДА"

В грижите за здрава и красива кожа
понякога възникват и такива проблеми,
които дерматолозите обикновено определят
като "несъвместимост на кремовете"
или "неправилно използване".

Днес известните и уважаващи себе си фирми предлагат пълни козметични линии, предназначени за грижа за лицето и тялото, и съветват да ги използваме комплексно. Ако се смесят например тоник и почистващо мляко за лице от различни фирми, кожата се подлага на двойното действие на несъчетаващи се консерванти и растителни екстракти и може да реагира с раздразнение. Най-сигурният начин да бъдат избегнати раздразнението или алергичните реакции е да се използват козметични продукти от една линия, които имат едни и същи базови компоненти, а активните вещества на всеки от тях допълват и усилват действието на другия. Ефектът от такава грижа може да се увеличи дори тройно. Възможно е съставките на крема, който искате да купите, да са несъвместими с другите козметични средства, които ползвате в момента. Затова всичко, написано на етикетите, трябва внимателно да се прочете.

Индивидуалистите
Несъвместими са витамин А и С. Даже не бива да се правят опити да се използват, без значение в каква последователност, козметични средства, които ги съдържат - ефект няма да има. За да се доставят на кожата тези витамини козметичните лаборатории разработват специални формули, криейки тези "индивидуалисти" един от друг в отделни "пашкули", както например в дневните кремове Reti-C на лабораториите Vichy.
Козметиката на базата на органични вещества (белтъчни вещества, витамини) "разваля" продуктите с чист витамин С. Получава се реакция, коренно променяща свойствата на крема, а самият той, в знак на протест при нанасяне върху кожата се пресича.
Козметичните средства на основата на плодови киселини не се съчетават с тези, които съдържат морска сол.
Не се препоръчва подхранващите средства на маслена основа с голямо съдържание на липиди да се нанасят върху лек гел. Образуващият се в случая филм оставя кожата "гладна".
Подхранващите масла са несъвместими с крем. Тази комбинация до такава степен натоварва кожата, че тя започва да се задушава.
За ефективно действие на различните серуми за старееща кожа (противостареещи, антистресови) е необходимо те да бъдат укрепени и защитени с тънък слой крем, за да не се неутрализират или "изпарят". Серумът е концентрат от активни съставки, проникващи дълбоко в кожата благодарение на включените в него специални вещества. Той никога не работи на повърхността на кожата. Там неговото действие продължава кремът. Само такава комбинация, и то ако е от един "отбор" - една марка или една линия - може да даде желания резултат.

Нежеланите ефекти
При използването на козметични средства, в основата на които са различни вещества от натурален и синтетичен произход, в най-лошия случай може да се получи алергия, а в най-добрия - ефектът ще бъде подобен на измиване с чешмяна вода.
Когато кремът от известна марка е тестван и хипоалергенен, и въпреки това предизвиква раздразнение, това означава само, че съставът му не съответства на ферментния състав на кожата.
Раздразнение може да се получи и при нанасянето на крем с лека текстура през зимата и с плътна - през лятото.
Нерядко козметиката, съдържаща спирт или плодови киселини, може да предизвика алергична реакция под въздействието на слънчевите лъчи.
Ако концентрацията на активни вещества не съответства точно на възрастта, ефект не бива да се очаква - продуктът не се използва по предназначение.
За кожата, подложена на стрес - болести, екологично неблагоприятни условия - са необходими специални грижи.
Особено внимателно трябва да се използва клетъчната козметика. В състава ґ влизат ембрионни тъкани, различни хормонални и други добавки, действащи толкова нееднозначно, че могат да предизвикат преждевременно стареене на кожата дори на млада жена.

Всеки - по реда си
Ако кожата е проблемна и се налага да се използват поне два различни силни продукта, за да се възвърне красотата и здравето ґ, много е важно в каква последователност ще бъдат използвани те. Трябва да се знае, че е невъзможно кожата да се стегне, без да се нахрани. Затова отначало се нанася подхранващ крем, а после - лифтинг продукт.
В случай, че целта е премахване на бръчките, но в същото време кожата страда от "жажда" и са необходими два силнодействащи серума, те никога не бива да се нанасят един след друг. По-добре примерно сутрин да се нанася овлажняващият, а само вечер - този със стягащ ефект.
Посещението в козметичния салон не е непостижима екстра. То се налага най-малко по две причини - за да се направи тест, който да определи типа на кожата и да се получи професионалната помощ на козметолог в избора на личната програма от грижи.

Още няколко малки тайни на красивата кожа
Козметичният продукт, който се използва, трябва да попие напълно в кожата. Образувалият се мазен слой се почиства със салфетка. Ако при нанасянето на крема за лице се образуват топченца, явно е прекалено с количеството. Многото не винаги е хубаво.
Не бива да се използват едновременно лечебна козметика и аромакозметика. Ефект от такова съчетание няма да има. Но има и козметични средства, които напълно "се погаждат" помежду си - това са скрабовете и почистващите маски, и дневните кремове.
Съвсем спокойно може да се използва декоративна козметика от различни фирми. Изобщо не е задължително базата под грима, пудрата, сенките и моливът да са от една марка. Не бива да се забравя само, че продуктите от класа "лукс" се съчетават помежду си много по-добре, отколкото евтината козметика.

Материала подготви: РАДМИЛА ПОПОВА

© Любомир Стойков
Всички права запазени!