Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Художникът Вили Николов рисува в областта на графиката, илюстрацията и рисунката. Завършва Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в София, а след няколко години се дипломира с отличие в Националната художествена академия в София. През същата година (2001 г.) прави специализация в областта на съвременното изкуство в Куенка, Испания. Канен е да участва в международен пленер и изложби в Гърция. Автор е на илюстрациите на книгата „Три пиеси“ на Стойчо Мазгалов, както и на „Наръчник за безопасност на работното място“ на Министерството на труда и социалната политика. Участвал е в множество пленери, а през 2016 г. става член на Съюза на художниците в Сан Клементе, Калифорния.

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Негови творби притежават испанската кралица София, Хосе Мария Аснар, Българското посолство в Мадрид, Посолството на Венецуела в България, както и частни колекционери в България, Германия, Австралия, Гърция, Франция, Италия, Нова Зеландия, Русия, Турция, Украйна, Узбекистан, Йордания, САЩ. Творецът описва своя стил като приказен сюрреализъм, повлиян от българския колорит, българските приказки и приказните сюжети с фолклорни мотиви. Избягва използването на остри контрасти или остри форми, като предпочита „мекота, вдъхновена от акварелната техника“.

Проф. Любомир Стойков – културолог и естет, характеризира творчеството на талантливия художник така: „Вили Николов се самоопределя като лиричен и приказен сюрреалист. Не по-малко вярно е обаче, че заедно с това той може да бъде дефиниран и като приказен или още лиричен експресионист. Нещо повече. Лиризмът в душевността и почерка на този толкова впечатляващ живописец сякаш доминира в произведенията му, тъй като той не е точно лимитиран и напомня на река без брегове. Експресивните и в известна степен – сюрреалистичните, мотиви в случая са функция на лиричната му душа. Дали изобразява женски тела, красиви идилии, джем сешъни, риби, коне или винтидж велосипеди, той по изкусен начин разкрива своите емоции. Неговите послания недвусмислено излъчват такива съкровени духовни вибрации като радост и тъга, носталгия и копнеж, страст и дистанцираност, фантазия и изтънченост. Колористичният инстинкт и прецизната трансформация на графичните средства в живописна технология са още един ключ към възприемането и осмислянето на картините на Вили Николов!…“.

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Как и кога осъзнахте, че искате да станете художник?
Като дете често стоях в ателието на баща ми. На 3-годишна възраст бях при него и рисувах каквото видя навън – коли, животни, хора, къщи, дървета и разбира се, мои фантазии. Тогава усетих влечението към изкуството.

От кого сте се учили в изобразителното изкуство?
Изтънчения стил и дисциплина възприех от Антония Дочева – прекрасен илюстратор, художник и човек.

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Какво Ви вдъхновява във Вашето творчество?
Женската красота! След това идва ред на природата – впечатлявам се от океаните и скалите. Черпя вдъхновение и от архитектурата.

Женският образ има запазено място във Вашето изкуство. Какво е за Вас жената като художествен и естетически обект и как я изобразявате в своите картини?
Красивата жена е основната ми муза – трепет, безсънни творчески нощи. Влюбването, несподелената любов и копнежът са безкраен източник на сюжети. В своите творби пресъздавам красотата и грацията, които ме заобикалят.

Как се ражда една картина? Разкажете ни повече за творческия процес от възникването на идеята до последните щрихи върху платното.
Картината се ражда с емоция, танц, стил. Малко музика, природа, красиво лице, нежни очи, изящно стройно тяло, грациозен танц и картината е готова. Бях на един круиз, който ми даде години творчество със сюжети, океани, слънчеви острови и много романтика.

Как бихте определил своя стил?
Приказен, лиричен сюрреализъм.

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Какви техники прилагате и използвате във Вашите произведения?
Израснал съм сред стенописци, керамици и плакатисти. Учих се от проф. Петър Чуклев, Здравко Стоянов, рисунките на Катя Костова и антични мозайки. Всичко това, заедно с много положен труд, създаде уникалните ми сложни техники, обединяващи живописни, графични и скулптурни такива.

Каква роля имат емоциите и оказват ли влияние върху Вашето творчество?
Любовна мъка, споделена или несподелена любов ме съпътстват в изкуството ми. Накратко – няма ли емоция, не мога да творя.

Как избирате имената на Вашите картини и на изложбите си?
Имената избирам след разговор с интересни за мен хора (от всякакъв бранш). Наблюдаваме картината и заедно измисляме името на творбата.

Как съвременните дигитални технологии влияят върху изобразителното изкуство?
Дигиталните технологии добавят контраст, ярки цветове и провокация в сюжетите.

Защо хората (обикновените хора, не колекционерите) купуват картини? А защо не купуват?
Най-често се купуват картини за подарък или за обзавеждане. За жалост не всеки има възможност да направи такава инвестиция поради финансови причини. За хората, които имат финансовата възможност, и въпреки това не купуват картини бих казал, че имат различни ценности, които не са свързани с изкуството.

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Има ли тенденции в пазара на изкуството и как се променят те?
Тенденция е постоянното връщане на стари стилове и сюжети. Наблюдавам периоди на промени през 5-10 години. Забелязвам тенденция към минимализъм, защото публиката се уморява от много детайли и действие, сякаш самото око се пренасища. Идва отново време на безкраен простор, въздух – без сложни композиции. Като автор, който се славеше с 10 детайла в 1 cm², аз също се стремя към олекотяване на композицията

Кога и къде грешат колекционерите на изобразително изкуство?
При купуването само на класици с цел инвестиция и препродаване.

Кое Ви прави различен в сравнение с другите художници?
Толерантността към цветови комбинации, нюанси, сюжети без граници и иновации в техниките.

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

От световните художници кои Ви допадат най-много? Какво е косвеното им  влияние върху Вашия стил?
Реноар, Дега, Салвадор Дали, Ван Гог, Димитър Казаков - Нерон, както и всеки автор с финес, стил, идея или интересна техника от Ренесанса до съвременните.

С какво художници като Ван Гог и Димитър Казаков са Ви оказали най-голямо въздействие?
При Ван Гог най-много ми е повлиял неговият импресионизъм, плътност, движения и обемът на всички области. Живописната му мазка е жива, движеща се - тревата пълзи по поляната, цветята танцуват. Димитър Казаков има изящен и ефирен фон в акварелите, плътност и много слоеве в живописта на платно и дърво. При него присъства красивият типичен женски образ и грациозните танцуващи женски тела. Прилага уникална интересна техника като изтръгване на слоеве, драскане и релеф.

Спомняте ли си първата картина, която Ви даде увереност, че сте добър художник? Разкажете ни повече за нея.
Първата ми голяма рисунка с химикалка представляваше древен храм с колони и стари дървета (бях 14-годишен). Първата ми маслена картина – родопска къща с порта и стара ключалка, нарисувах в 9-ти клас, когато учих в Художествената гимназия в София.

Кое е любимото Ви място в България и посещавате ли го често, в търсене на вдъхновение за Вашите картини?
Скалите в Тюленово и по-общо – морският ни бряг. Родопските къщи и Рила планина също.

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Съжалявали ли сте, че сте поели по този път?
Имал съм трудни моменти, в които съм съжалявал, но не след дълго отново идва време на успех, признание или пък нова муза.

Какъв съвет бихте дали на младите си колеги, които тепърва тръгват по Вашия път?
Имайте търпение и не спирайте да се трудите! Често чуваме, че талантът е 1%, а работата 99% - и аз не вярвах, но е така. Не губете и секунда време. В творчеството един живот не стига за всички идеи. Провокирайте и експериментирайте, но хармонично и със стил.

Какво Ви предстои в професионален план през 2024 г.?
Предстои ми откриване на изложба в галерия „Милениум“ през февруари, през март ще участвам с изложба в „Нощта на музеите“, а на 15 септември ще представя изложба в галерия „Минерва“ в „Гранд хотел София“. Също така ще продължа да търся нови вдъхновения.

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Вили Николов: „Картината се ражда с емоция, танц и стил!“

Какво значи за Вас заглавието на изложбата „Естетика / Полифония“?
Заглавието ме провокира да съм по-естетичен и интересен автор.

Кое е главното послание в най-новата ви изложба в галерия „Милениум“?
Рисувай, твори, жертвай се – дай максимум усилия и интелект. Творчеството изисква много безсънни нощи, но успехът, признанието и възхищението топлят и дават сили. На изложбата ще представя както най-новите си картини, така и творби от периоди преди 10 години.

По-важни изяви на художника Вили Николов:
1997 - 2008 г. - Изложби в Национален дворец на културата.
1998 г. - Изложба в агенция „София Прес“.
1999 г. - Изложба в Дидимотихо, Гърция.
2001 г. - Изложба в Културен дом „Красно село“.
2001 г. - Тематична изложба по случай 24 май в Посолството на Република България в Мадрид, Испания.
2006 г. - Изложба в Бизнес парк София.
2008 г. - Изложба в художествена галерия „ТЕА“.
2009 г. - Изложба в Арт галерия, НДК.
2010 г. - Изложба в Арт галерия, НДК.
2010 г. - Изложба в Национален исторически музей.
2010 г. - Изложба в Национална художествена галерия.
2010 г. - Изложба в Регионален етнографски музей – Пловдив.
2011 г. - Изложба в „Гранд хотел София“, галерия „Минерва“.
2011 г. - Изложба в хотел „Метрополитън“, София.
2011 г. - Изложба в хотел „Арена ди Сердика“, София.
2012 - 2015 г. - Обща изложба в къщата музей „Никола Вапцаров“ по време на джаз фестивала в Банско.
2012 г. - Изложба в „Гранд хотел София“, галерия „Минерва“.
2012 г. - Изложба в централата на Общинска банка, София.
2013 г. - Изложба „Синтез на изкуствата“ в Съюз на композиторите, София.
2013 г. - Изложба в „Гранд хотел София“.
2013 г. - Изложба в „Гранд хотел София“, галерия „Минерва“.
2014 г. - Изложба „Алегро“ в галерия „Артур“.
2014 г. - Изложба в „Гранд хотел София“, галерия „Минерва“.
2014 г. - Изложба в зала „България“ на Софийската филхармония.
2016 г. - Изложба в галерия Quorum, Лагуна Бийч, Калифорния.
2016 г. - Участие в изложба Art a Fair, Лагуна Бийч, Калифорния.
2019 г. - Изложба с 40 картини в Европейски парламент, Брюксел.
2020 г. - Изложба в БТПП, София.
2023 г. - изложба в „Арт Хотел 158“.
2023 г. - Изложба в „Гранд хотел София“, галерия „Минерва“.
2024 г. – Изложба „Естетика / Полифония“  - 27 февруари – 26 март 2024 г. в галерия „Милениум“, София.

Интервюто взе Хелена Тодорова

Снимки:
1. Картина „Тя“, 70 х 80 см., 2023.
2. Картина „Дъждовен джаз“, 50 х 60 см., 2024.
3. Картина „Рандеву под дъжд“, 50 х 60 см., 2024.
4. Картина „Флирт под дъжда“, 50 х 60 см., 2024.
5. Картина „Океан“, 50 х 60 см., 2016.
6. Картина Jam Session, 100 х 130 см., 2018.
7. Картина „Стъкло и нюанси“, 50 х 60 см., 2023.
8. Картина „Музикален сън“, 50 х 60 см., 2020.
9. Картина „Хармония“, 100 х 30 см., 2024.
10. Картина „Прелестен Ангел“, 100 х 50 см., 2024.
11. Картина „Сенки на музиката“, 80 х 80 см., 2024.
12. Картина „Сладкодумник“, 70 х 80 см., 2024.
13. Картина „Устрем“, 100 х 70 см., 2024.
14. Картина „Песен“, 70 х 80 см., 2022.
15. Картина „Девойка“, 40 х 33 см., 2024.
Фото: Личен архив на Вили Николов