Наближава кулминационното модно събитие у нас

* Кое е новото в тазгодишните награди „Златна игла 2023“?

Радинела Гелева

Наближава най-авторитетното модно събитие у нас – Годишните награди „Златна игла“ на Академията за мода, които ще се връчат в края на месец ноември т.г. По време на специална церемония в хотел „Рамада София“ с високия приз ще бъдат присъдени отличия в категориите: „Дизайнер на годината”, „Модна къща на годината“, „Уникална мода“, „Артистична мода“, „Моден гримьор”, „Детска мода“, „Цялостен принос“ и „Най-добър млад дизайнер” и др. Експертният медиен съвет, какъвто е 35-членното журналистическо жури вече даде своите предложения и след броени дни ще станат ясни новите лауреати на най-желаната модна награда у нас.

Наближава кулминационното модно събитие у нас

В продължение на двадесет и девет години Академията за мода отличава и стимулира най-добрите български модни творци и предоставя сцена за изява на талантливи дизайнери и утвърдени модни къщи. Тази година традицията отново е спазена: изискан гала ревю-спектакъл ще предхожда официалната церемония по награждаването. В него по покана на Академията за мода участват дизайнери, сред които и някои от носителите на приза през годините. Специално за гостите на грандиозното събитие, те ще покажат своите най-актуални модни предложения.

Наближава кулминационното модно събитие у нас

По повод предстоящата церемония проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, заяви: „Предстоящите Годишни награди „Златна игла“ на Академията за мода имат отговорната мисия да откроят най-успешните модни творци за 2023 година в много сложна постковидна ситуация, както и в инфлационна среда и в ужасно несигурната международна обстановка, разтърсвана от жестоки войни и убийствени конфликти. Независимо от това българската мода показа жизненост и усет за модерното. Затова е и резонно признанието за най-добрите дизайнери и модни брандове. Този път, редом с традиционните категории, решихме да насърчим модния дизайн в сферата на детското облекло, тъй като през годините той бе пренебрегван, независимо, че има огромно социално, културно и естетическо значение. Искаме също така да окуражим и творците с артистичен дух, голямо въображение и отговорно отношение към природата в духа на устойчивата мода. Вярвам, че 29-ите награди „Златна игла“ ще дадат своя принос към създаването на красиви и функционални облекла, към качествения и иновативен моден дизайн!“.

Наближава кулминационното модно събитие у нас

По време на гала вечерта ще бъдат представени специални тоалети на досегашни носители на „Златната игла“, сред които Аксел Харди, Албена Александрова, Поля Кинова, Радостина Долапчиева и Стоян Радичев. Най-новите си модни произведения ще презентира модният бранд Reflet, с дизайнер Лиа Каменова, Албена Иванова-Деянова и модният бранд Benmodel, Милена Петрова и модният бранд Wolf Walley, Росица Рангелова и модна къща RoRa, модният бранд Karpov – с дизайнер Соня Карпов, Наталия Гуркова – дизайнер на модния бранд Queen by NG и Ивет Апостолова – дизайнер на модния бранд Ivette Bianchi. Специален акцент ще поставят стилистите на Christian of Roma с нетипичен коафьорски пърформънс, сътворен специално за Годишните награди на Академията за мода.

Водеща на знаменателното събитие ще бъде неотразимата Гери Дончева Янков. Статуетките „Златна игла“, както винаги, са дело на великолепния бижутер Анжело Красини. Постановката на ревю-спектакъла по повод Годишните награди на Академията за мода е на Боян Караиванов. За перфектната визия на манекените и водещата ще се погрижат коафьорският екип на салони за красота V&A Glamour и екипът от професионални гримьори на MAC Cosmetics. Церемонията за връчването на Годишните награди за мода ще завърши с изискан коктейл, по време на който гостите ще се насладят на изкушаващите десерти от сладкарници „Неделя”.

Наближава кулминационното модно събитие у нас

„Златна игла 2023“ се реализира с любезното съдействие на: кафе „Лаваца“, „Банка ДСК“, DS Automobiles, фондация Open Space, „Балкантел“,  хотел „Рамада София”, KWIAT, V&A Glamour, MAC Cosmetics, сладкарници „Неделя“, хотел „Самоков“, бутик за цветя „Талисман“ и клиники „Торакс“.

Снимки:

1. Статуетката „Златна игла", изработена от бижутера Анжело Красини.

Фото: © Академия за мода

2. Проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода.

Фото: © Академия за мода / Хайлайф

3. Проф. Любомир Стойков заедно с дизайнерите - носители на приза „Златна игла 2022“.

Фото: © Академия за мода / Хайлайф

4. Водещата на „Златна игла 2023“ – Гери Дончева Янков.

Фото: © Костадин Кръстев – Коко