Финалът на конкурса TAILOR YOUR MIND 2023 ще бъде по време на TexTailor Expo през октомври

Откриването и популяризирането на нови таланти в модата е една от основните цели, предизвикателства и визии на TEXTAILOR EXPO. Конкурсът TAILOR YOUR MIND ще даде поле за изява на най-обещаващите национални и международни, млади, модни дизайнери и ще подпомогне развитието на нововъзникващи авторски марки.

"Чрез максимална свобода за креативност, но и при силно отчитане на пазарната конкурентоспособност, ние искаме да провокираме всеки един от вас да създаде собствения си образ в модата, да покаже коя ще е философията на вашия бранд, чрез която публиката ще ви разпознава – вас и вашия продукт. През годините големите брандове ни научиха да ги разпознаваме, без дори да четем техния етикет, да се въплъщаваме в техните истории, които ни разказват, и да следим тенденциите, които определят принадлежността на всеки един от нас към дефинираните социални групи. TAILOR YOUR MIND иска от вас да говорите на езика на модата, да водите диалог, в който думите са излишни и оставят място вашите творения да говорят вместо вас."
, споделя екипа на TexTailor Expo на страницата на конкурса.

Целта на конкурса е да създаде платформа за изява на млади, модни таланти, да осъществи връзки между учебните институции по мода, дизайн и текстил в Европа, да разшири кръга от контакти на дизайнерите, да обогати модната визия и качеството на изпълнение у нас, да популяризира българските дизайнери и модната индустрия, българските производители на текстил и материали, да даде платформа за обмен на студенти между университети като предостави възможност на изложителите да се срещнат с потенциални стажанти в лицето на участниците в конкурса.

Финалът на конкурса TAILOR YOUR MIND 2023

Темата на конкурса тази година е "AROUND THE WORLD", а категориите са:

1. Модели създадени от ЛИЧНО СЪЗДАДЕН ТЕКСТИЛ ( в тази категория се търси креативност в създаването на текстил чрез употребата на различни влъкна, материали, техники на работа, тъкане и багрене)

2. Модели създадени от ПЛЕТИВА ( в тази категория се търси креативност в изработването на ръчни, машинни и тубуларни плетива, както и употребата на алтернативни материали, или комбинация на традиционните влъкна с други материали)

3. Текстилен PATTERN DESIGN ( в тази категория кандидатите представят проект за щампа, която трябва да бъде реализирана върху текстил с дължина 300 см.и ширина 145 см.)
В модната книга трябва да бъдат включени 3 броя ръчни или дигитални рисунки с максимален размер А3. Дигитален формат на мултиплицираните дизайни готови за печат с висока резолюция на CD или PenDrive.

4. Prêt-à-porter

5. Haute Couture (в тази категория кандидатите представят модели с не по- малко от 80% ръчна работа)

Финалът на конкурса TAILOR YOUR MIND 2023

Елате на финала на конкурса в дните на TEXTAILOR EXPO 2023 - 5, 6 и 7 октомври 2023 г.

Финалът на конкурса TAILOR YOUR MIND 2023

Снимки:

1. - 3. Финалисти от предишни издания на конкурса