Добротворчески приз връчи проф. Любомир Стойков

* Професорът бе специален гост на церемонията „10 причини да се гордея с моята Стара Загора“
* * Отличието отиде при ученичката Деница Димитрова от Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“

Радинела Гелева

Известният наш учен, културолог, естет и журналист бе поканен като специален гост за награждаването в конкурса „10 причини да се гордея с моята Стара Загора“, организиран от вестник „Стандарт“ и община Стара Загора. Сред официалните гости бяха и примабалерината Ромина Славова, най-добрата българска състезателка по бадминтон Петя Неделчева, депутатите Георги Гьоков, Халил Летифов и др. Церемонията бе модерирана от Славка Бозукова, главен редактор на вестник „Стандарт“. Общинското ръководство бе представено от Надежда Чакърова – заместник-кмет на Стара Загора по образованието, здравеопазването и социалните дейности, тъй като кметът на града Живко Тодоров отсъстваше поради заболяване.

Добротворчески приз връчи проф. Любомир Стойков

Връчени бяха призове в категориите „Добротворчество”, „Спорт”, „Образование”, „Култура и туризъм” и „Инвестиции”. Проф. Любомир Стойков връчи индивидулната награда за добротворчество на Деница Димитрова – ученичка в ІХ клас на Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“. Тя бе отличена за изключителните резултати в учебната и извънкласната дейност, завоюваните отличия в национални състезания и конкурси и дейна социална младежка дейност. В своя профил във Фейсбук Деница Димитрова написа: „Изключително щастлива съм, че професор Любомир Стойков ме награди. Той е журналист, културолог, медиен експерт, PR мениджър и моден анализатор, преподава в Софийския университет "Св Климент Охридски", в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и в Национална художествена академия…“.

Добротворчески приз връчи проф. Любомир Стойков

Сред останалите наградени бяха екип на РД ПБЗН (колективна награда за добротворчество), Даяна Стойчева (спорт), Радослав Балкански и Виктория Маринова, екип на Регионалния исторически музей и вокална група „Траяна глас“ (култура и туризъм), Ате Пласт ООД (инвестиции). Кметът на града Живко Тодоров беше отличен със специална грамота на вестник „Стандарт“ като „Посланик на чудесата на България“.

Добротворчески приз връчи проф. Любомир Стойков

В отговор на въпроса защо е щастлив, че е роден в Стара Загора, проф. Стойков отговори: „Не 10, а 110 причини има да се гордея със Стара Загора. Обичам моя роден град и знам, че той е несравним с нищо източник на вдъхновение. Гордея се, че съм се появил на бял свят в града на такива непреходни поети като Кирил Христов и Гео Милев, Николай Лилиев и Веселин Ханчев. Гордея се, че съм от град с толкова богато минало, но и с неимоверно интересно настояще. Един град може да има претенция за вечност, когато цени историята си със същата енергия и отговорност, както цени своята съвременност, както мисли за своето бъдеще. Стара Загора е тъкмо такъв емблематичен и модерен град. Не на последно място освен град на поетите, град на липите, град на правите улици, Стара Загора е и градът на красивите жени. Неслучайно и жена ми е от този край, нейният род също е старозагорски. Какво по-вдъхновяващо! Стара Загора е завинаги в сърцето ми!“. В словото си професорът изтъкна също, че с радост би съдействал да се открие Музей на модата в Стара Загора – в неговия роден град, който се очертава да бъде един от най-успешните центрове за културен туризъм.

Добротворчески приз връчи проф. Любомир Стойков

Добротворчески приз връчи проф. Любомир Стойков

Неотдавна проф. Любомир Стойков бе включен в книгата „Стара Загора 100 портрета +“ с документални автобиографични разкази на забележителни личности с принос в културата, образованието, изкуството и науката. В сборника освен него бяха представени и такива други емблематични старозагорци като Анелия Димитрова, доц. Добри Янков, Иван Динев – Устата, доц Пенко Господинов, проф. Румен Даскалов, Силвия Томова, Станимир Гъмов и др. В предишните два тома на книгата пък блестят имената на Анна-Томова Синтова, Васил Михайлов, проф. Валентин Старчев, Койна Русева, Красимира Колдамова, Стефан Вълдобрев, Стефка Янорова и др.

Добротворчески приз връчи проф. Любомир Стойков

Добротворчески приз връчи проф. Любомир Стойков

Снимки:

1. Проф. Любомир Стойков награждава Деница Димитрова в категория „Добротворчество“.

2. Проф. Любомир Стойков и Надежда Чакърова – заместник-кмет на Стара Загора.

3. Наградените заедно с официалните гости на церемонията.

4. Проф. Любомир Стойков, Деница Димитрова и Славка Бозукова.

5. Заседателната зала „П. Р. Славейков“ на община Стара Загора.

6. Проф. Любомир Стойков до репликата на първия български изкуствен спътник на Земята "Интеркосмос България-1300" във фоайето на общината (с изстрелването му в космоса на 7 август 1981 година България става 17-а страна в света със собствен сателит в околоземната орбита).

7. Проф. Любомир Стойков пред часовника с куклите в Стара Загора (на фасадата на Държавния куклен театър) – единствен на Балканския полуостров!

Фото: © Алма комуникация