Дни на козметичната хирургия

На 14-ти и 15-ти март 2009 г. В София се проведоха дни на козметичната хирургия. 9 специалисти от САЩ, Италия, Англия, Ирландия, Сирия, Сърбия се обучаваха на авторските методите на д-р Сердев за лифтинги на лицето и части на тялото без белези от рязане, за цялостно разкрасяване на лице и тяло. Основното в методите е използването на лифтинг - шевове, без разрези на кожата. Операциите, създадени от д-р Сердев, се извършват амбулаторно, с местна анестезия, не изискват продължителни следоперативни грижи и дълго отсъствие от работа. Извършват се през миниатюрни кожни цепки поради, което не остават белези, и реакциите на тъканите като отоци и др. са по-малко. Поради високия интерес събитието продължи до 17 – ти март.

На 16-ти март темата по която се проведе обучението бе „Ултразвукова липоскулптура на цялото тяло, разкрасяване и удължаване на крака с апарат "ВАЗЕР". Това е най-новият ултразвуков уред в света. Създаден е в САЩ. Уникалността му се дължи на оригиналния начин на работа: ултразвукова липоселекция. При тази техника ултразвуковите вълни са с много ниска честота и въздействат само върху нестабилните гигантски мастни клетки в депата. Не се отразява на околни тъкани, не засяга подкожната мастна тъкан, която покрива тялото равномерно и гладко. Поради това, че мастните клетки изпускат течната мастна тъкан и при засмукването й с нисък вакуум не се губи кръв, може да се обработват много зони наведнъж - например цели крака с глезените. Това е за сега най-усъвършенстваната техника за отстраняване на деформиращите мастни депа, защото освен, че отстраняването е атравматично, ултразвука стяга и кожата. Следва отслабване. Не се налага предварително гладуване и диети. На четвъртия ден - 17-ти март темата бе авторските методи на д-р Сердев за разкрасяваща корекция на нос, Т-ексцизия и приплъзване на колумелата. Присъстващите видяха техники за промяна формата на носа по най-щадящия затворен метод. Няма външни разрези, провежда се под местна анестезия, няма инквизиционни тампони, не се налага гипсова имобилизация. Манипулацията е кратка и само при отстраняване на гърбица за 2-3 дни се поставя лепенка с цвета на кожата. Не се получават обширни насинявания и отоци и на пациентите не се налага да отсъстват от работа.

Дни на козметичната хирургия

Да се обучат в клиниката на д-р Сердев, ежегодно идват десетки чуждестранни специалисти - козметични хирурзи. Това е успех за българската козметична хирургия, за българската медицина, и за България.

Мнение на някои от присъстващите лекари:

„Смятам да приложа методите на д-р Сердев веднага щом се върна в моята клиника в Оклахома. Пациентите ми са обикновени хора, за тях е важно да се върнат към нормалния си живот веднага след операцията, нещо, което става възможно, благодарение на методите на д-р Сердев“ - споделя д-р Уйлям Гутрие.

„Тук съм, за да науча техниките на д-р Сердев за опериране с минимални разрези и белези. Доволен съм от курса, чувствам се готов незабавно да приложа наученото в работата си“ - допълва д-р Хусаин Равджи от САЩ.

„Никола има много добра международна репутация. Смятам, че е полезно за всеки естетичен хирург да посети България и да премине курс при него. Очевидно вече можем да говорим за българска школа в естетичната хирургия." Патрик Трейси, Великобритания.

Д-р Сердев е национален консултант и сертифициран специалист по козметична (естетична) хирургия от Министерство на здравеопазването в България и от Международния и Европейски бордове по козметична хирургия.

Той е почетен професор на Нов български университет, професор при Международния колеж по козметична хирургия, член на международната изпитна комисия и на борда на настоятелите на Международния Борд по козметична хирургия, програмен директор на Международната университетска програма за специализация по "Козметична (естетична) хирургия".

Медицинският център „ЕХЕМ”, ръководен от проф. Сердев е единственото в България лечебно заведение, акредитирано за обучение на лекари по специалността „Козметична (естетична) хирургия" от Министерство на здравеопазването и от Международния борд по козметична хирургия и е сертифициран за качество по EN ISO 9001:2000.