Ползи от някои видове чай, които може би не сте чували

Диетологът Аида Киримова споделя ползите и предназначението на няколко вида чай, които не са много популярни у нас.

Според нея най-безопасният вид чай е улун (oolong tea, англ.), тъй като не причинява алергии, подобрява метаболизма и подпомага свалянето на килограми, но не го препоръчва за хората с язва, гастрит и бъбречни проблеми.

Улун произлиза от Китай. Той има славата на най-стария отглеждан сорт чай. Името му на китайски означава “черен дракон“. При брането на чая се събират само листенцата, които са се развили в най-голяма степен. Разнообразието от цветове и аромати е голямо, защото ферментацията може да варира между 8% и 85%. Чаят улун може да притежава различни аромати - опушен и тежък или плодов и лек, дървесен и плътен или свеж и тревист.

Чаят улун е известен с това, че защитава сърцето и кръвоносните съдове, подобрява нивата на глюкозата при диабет, подпомага отслабването и предпазва от ракови заболявания. В китайската традиционна медицина той символизира балансът на Ин и Ян и еподходящ за пиене през всеки сезон.

Чай

За чая Pu-erh (Пу-Ер), наричан „чаят на императорите“, казва, че е уникален, защото не повишава киселинността на стомаха. Не е противопоказан за страдащи от язва и гастрит. Дори помага срещу киселини, отравяния, колит и дуоденит. Ободрява и дава енергия, което го прави подходящ за хора с ниско кръвно налягане, но поради тези си свойства не е желателно да се пие преди лягане. Не се препоръчва и за деца под три години. Киримова предупреждава, че е забранено да се пие Пу-Ер при високи температури, бременност, глаукома, хипертония, уролитиаза, атеросклероза, сърдечно-съдови и бъбречни заболявания.

Този уникален вид чай има пречистващи свойства. Той освежава и подобрява концентрацията, като помага в периоди на натоварен умствен труд. С времето качествата му се засилват, а трайността му може да стигне до 30 години.

Червеният чай от каркаде (хибискус), богат на хранителни вещества, подобрява здравето и метаболизма, но само ако се приема правилно. Не трябва да се пие от страдащи от язва на стомаха, атеросклероза и безсъние. Според експерта много точно трябва да се спазва температурният режим, иначе може да си навредите:

- много горещият червен чай нарушава целостта на лигавицата;
- студеният води до събиране на слуз в стомашно-чревния тракт;
- твърде силният провокира мигрена и повишава раздразнителността.