COVID-19 състарява

Последиците от коронавирусната инфекция са най-различни, но една от тях е преждевременно стареене на тялото, дори болестта да е прекарана в лека форма, заяви пред РИА Новости Анч Баранова, професор по системна биология в университета Джордж Мейсън.

COVID-19 състарява

Резултатите от работата на група лекари, които са изследвали хора, страдащи от COVID-19 в умерена и лека форма бяха публикувани през ноември.

“Всички тези пациенти бяха амбулаторни, само някои бяха хоспитализирани. Дори при хора, които боледуваха много леко, 70% имаха патология на някои вътрешни органи. Основната патология не беше на сърцето, а главно мастна хепатоза (деформация на черния дроб) и мастни дегенерации на тъканта на панкреаса. Обикновено такива диагнози са характерни за хора над 60 години, а в постковидната група – вече се наблюдаваха при 40-годишни”, каза Анч Баранова и добави: “Бих казала, че коронавирусът ускорява стареенето на организма, отнема ресурсите му и приближава старостта“, добави Баранова.

По нейно мнение трябва да има повече такива изследвания, за да са по-ясни последствията от инфекцията и те да бъдат проучени.

“Трябва да започнем дълги проучвания на изписани пациенти, преболедували коронавирус и да ги проучим подробно, за да разберем какво става със здравето им. Това трябва да се направи. Знам, че подобни опити вече са започнали”, каза Баранова.