Дафна Стоилкова беше отличена за най-добър дизайн на Global Qipao Invitational Exhibition 2020

Хелена Тодорова

Съвсем наскоро се състоя  Световната изложба на рокли Чипао 2020 – Global Qipao Invitational Exhibition 2020, тази година на тема „Поезия“, организирана от Китайският национален музей на коприната (China National Silk Museum). Отличената с първо място за най-добър дизайн на събитието, което се проведе в град Ханджоу, Китай, бе докторантът към катедра „Текстил – изкуство и дизайн“ към НХА Дафна Стоилкова. Тя бе поканена да участва в изложбата на рокли Чипао от научната си ръководителка доц. Вержиния Маркарова.

Нейният проект “Resonance” изследва поезията в противоположностите и представлява лазерно разрязана структура, която дизайнерката разработва по време на следването си в Академията за изкуства „Вайсензее“ в Берлин. Роклите на Дафна придават традиционен Чипао силует, но нетрадиционна структура и богата текстура на повърхността.

Българката е наградена от регионалното правителство в град Ханджоу след гласуване на жителите на града. За съжаление тя не присъства на изложбата и наградата е приета от нейно име от проф. д-р Асадур Маркаров.

Снимки:

1. – 4. Модели Чипао на Дафна Стоилкова.
Фото: Дафна Стоилкова

5. – 7. Модели Чипао на докторант Дафна Стоилкова представени на Световната изложба на рокли Чипао.
Фото: Проф. Асадур Маркаров

8. Проф. Асадур Маркаров взима наградата от името на Дафна Стоилкова.
Фото: Проф. Асадур Маркаров