Как да се храним при стрес?

Всекидневно сме подложени на различни видове стрес - тих, рязък, за по-кратко или по-дълго време, в службата или у дома, а сега и заради пандемията от коронавирус.
Всеки приема и реагира различно на стреса. „Тихата“ му форма най-често се отразява на съня, храненето, навиците, прави ни по-отпуснати, бездейни и отчаяни. В този случай някои започват да се хранят непрекъснато, а други – точно обратното, а това също носи допълнителен стрес.

За да се справим със стреса, трябва да постигнем баланс в храненето си.

Експертите съветват, ако сте от този тип хора, които в стресов момент започват да консумират повече от необходимото количество храна, то поне да избягвате богатите на мазнини и въглехидрати продукти. Ако не можете без сладко, яжте го в определен час и количество. Така ще намалите риска от хипертония и диабет.

Плодовете винаги са здравословен избор. Някои плодове имат успокояващ ефект - ябълка например. Боровинките също са подходящи, защото помагат да се отделя допамин, който е „антидот“ на стреса.

Ябълки

Цитрусовите плодове (портокали, мандарини и лимони) изобилстват с витамин С, който помага на организма да се справи с лошите последици от стреса и възпалителните процеси. Хранителните елементи в плодовете укрепват имунната система и влияят на нивото на кортизола, който обикновено се отделя при стрес.

Диетолозите и нутрициолозите препоръчват да се хапва и авокадо, заради неговите мононенаситени мастни киселини, които са полезни.

Имайте предвид, че изяждането на един плод, за което се влагат усилия и се изгарят някакви, макар и малко калории, е много различно от това да изпиете един фреш. С последния се приемат много повече калории за кратко време, без усилия и увреждат емайла на зъбите.

С консумирането на ядки също можете да се борите със стреса. Те са калорични, защото повечето са богати на мазнини, с висока хранителна стойност и дават усещане за ситост за по-дълго време. Повечето ядки и семена съдържат магнезий, който помага срещу депресията, умората и раздразнителността. Имат и цинк, който влияе на настроението и успокоява тревожността.

Чаят също помага при стрес, а зеленият е много богат на антиоксиданти.

Салатата е идеална храна, когато сме под напрежение. Няма ограничение какво количество листни зеленчуци да изядем. Според някои подпомагат синтеза на серотони и допамин, които се справят със стреса. Полезни са също зеленчуците спанак, аспержи, броколи, брюкселско зеле и всички плодове и варива, които съдържат фолат.

Включете и млякото в менюто си, заради витамин Д в него, който помага за силен имунитет и добро настроение. Пийте чаша топло мляко преди сън – успокоява и отпуска, благодарение на калция и протеина лакиум в него. Лакиумът контролира и кръвното налягане.

Полезен ефект срещу високо кръвно има и кокосът. Изследване на Колумбийския университет показва, че винаги, когато се усетите изправени пред предизвикателство, можете да хапнете нещо с кокосови стърготини.